29-01-2012, 10:39
|
|
|
Kredi kartıyla yapılan alışverişlerde kartın son kullanım tarihi, şifresi, güvenlik kodu, kart üzerinde yazan isim gibi bilgiler sadece ek güvenlik bilgileri olup, karttan para çekilme talebi için kartın numarası yeterlidir.
Ancak kartın sadece numarası kullanılarak yapılan alışverişlerde de, itiraz halinde işlemin iptali son derece olasıdır, zira bir kartın sadece numarasının ilgisiz kişiler tarafından öğrenilmesi son derece kolaydır.
Arkadaşınızın yaptığı işlemde bankanın SMS mesajından sonra makul bir süre içinde (genellikle 24 saat) BANKAYA itiraz edildiyse, bankanın işlemi iptal etmemesi çok düşük bir olasılık. Neticede bankanın bu SMS mesajını gönderme sebebi zaten iptal edip etmeyeceğine karar vermek, dolayısıyla iptal etmemeleri için bir sebep göremiyorum. Banka işlemi iptal etmediyse arkadaşınızdan kaynaklanan hatalar olabilir. Örneğin:
1- Makul bir sürede bankaya bildirimde bulunmamıştır: Bankalar parayı alışveriş sitesine aktarmadan önce 1-2 gün onay sürecinde tutarlar, bu süre içinde itiraz olmadıysa, para zaten aktarılmış olabilir, dolayısıyla banka süreden sonra itiraz olduğu için işlem yapmamış olabilir.
2- İtiraz tutarlı değildir: Örneğin banka bu işlem size mi ait diye sorduğunda, "evet ben yapmıştım ama sonra fikrimi değiştirdim" gibi bir cevap aldıysa işlemi iptal etmeyebilir.
Dolayısıyla anlattığınız olayda kolaylıkla iptal edilebilecek bir işlem var gibi gözüküyor ve bu iptal edilmediyse bir şekilde arkadaşınızın bir hatası da söz konusu olabilir diye düşünüyorum.
|