28-01-2012, 12:13
|
#4
|
|
Sayın meslektaşım,
Davanız kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat davasıdır. Dolayısıyla bir zarar, haksız bir eylem ve illiyet bağının bulunması gereklidir. Yerleşik usul kurallarına göre davanız dava tarihindeki şartlara göre değerlendirilir.
Diğer bir deyimle üstadımın da bahsettiği üzere belediyenin kamulaştırma yapması davanızı etkilemeyecektir. Siz belediyenin size ödediği kamulaştırma bedeli miktarını aşan zararınızı tespitle mükellef olacaksınız. Kısaca bırakınız belediye kamulaştırma işlemini icra etsin.
Bir diğer önemli husus, ıslah: sadece bir kez, davanın taraflarına, davanın istedikleri bir kısmından itibaren değişiklik yapma hakkı veren bir kurumdur. Müddeabihin artırılması ise, yargıtayın artık yerleşen içtihatlarında da belirtildiği üzere, yeni bir dava açılması etkisini doğuran ancak davanın ıslah edilen işleminin icrası tarihinden itibaren etki doğuran bir taraf usûl işlemidir. Yani bu işlemi mahkeme değil taraf yapar ve tek taraflarıdır.
Islah yapmanıza olanak tanınmamışsa, yahut kaçırmışsanız, bırakınız mahkeme kararını versin. Eğer zamanaşımı gibi bir sıkıntınız yoksa ve fazlaya ilişkin haklarınızı saklı tutmuşsanız başka bir kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat davası ile belediyle aleyhine
" ... tarihinden ... tarihine kadar, müvekkilin ... A/P sayılı gayrimenkulüne vaki haksız el atmadan kaynaklanan, ... E ... K sayılı dava dosyası ile kısmi olarak tahsil edilen, zararımızın geriye kalan ... miktarlık kısmının davalıdan tahsili talepli"
bir dava açarsınız. Bu dava diğer davanın devamı mahiyetinde olacağından yeniden keşif bilirkişi vs işlemler yapılmayacak, büyük ihtimalle de dosya üzerinden karar verilecektir.
Sonuç olarak, bırakınız belediye kamulaştırmasını yapsın, ıslah kurumunu çalıştırmayın, kamulaştırma bedelinden arta kalan zararınızı tespit ettirin ve davanızı bu bedel üzerinden bilirkişi raporundan sonra ıslah edin derim ben...
Saygılar.
|