27-01-2012, 12:27
|
|
|
navlun alacağından sorumluluk
Değerli Meslektaşlarım, karşılaştığım bir hukuki uyuşmazlıkla alakalı değerli görüşlerinizi almak istiyorum. Konu şu şekildedir: A firması (gemi sahibi/donatan) ile B firması (taşıtan) arasında X ülkesinden alınan tahıl yükünün Türkiye'de bulunan Y limanına taşınması ile alakalı bir çarter navlun sözleşmesi düzenleniyor. Daha sonrasında ise B firması ile C firması(yükleten) ve D firması (gönderilen) arasında da bir navlun sözleşmesi daha düzenleniyor (birbirinden bağımsız iki navlun sözleşmesi var). Mallar yola çıkıyor ve gemi Y limanına vardığında D firması tarafından ödenmesi gereken navlun ödenmediği gerekçesiyle B firması tarafından yük üzerinde rehin hakkı tesis ediliyor ve kaptana da yükü teslim etmemesi konusunda talimat veriliyor. Daha sonrasında ise yükün alıcısı olan D firması kısmi bir ödemede bulunarak B firmasından şartlı ibraname alıyor. Bunun üzerinde yükün halen teslim edilmemesi neticesinde D firması ihtiyati tedbir kararı alarak yükün gemiden tahliyesini sağlıyor. Bunun üzerine A firması da "benim ttk 1069 kapsamında hak kazandığım alacaklarım ödenmemiştir" iddiası ile B ve D firmalarına dava açıyor. Bu durumda B firması açısından kendisini sorumluluktan kurtarabilecek hukuki bir yol mevcut mudur? B firması ttk 1079'daki şattan faydalanabilecek midir? değerli görüşlerini paylaşacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.
|