Mesajı Okuyun
Old 24-01-2012, 21:03   #2
tiryakim

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan tiryakim
Merhabalar Değerli Meslektaşlarım;

Terekenin İflas Hükümlerine Göre Tasfiyesi Alacaklı tarafından istendiği zaman bunda herhangi bir süre koşulu varmıdır ?

Bu konuda Yargıtay İlamı eklerseniz sevinirim ?

Teşekkürler...

Cevabını buldum Meslektaşlarımla paylaşıyorum...

T.C. YARGITAY
2.Hukuk Dairesi
Esas: 2009/13260
Karar: 2010/15116
Karar Tarihi: 22.09.2010
 
M
İRASIN REDDİ - EN YAKIN YASAL MİRASÇILARIN TAMAMI TARAFINDAN REDDOLUNAN MİRASIN İFLAS HÜKÜMLERİNE GÖRE TASFİYE EDİLECEĞİ - İDDİA İNCELENİP SONUCU UYARINCA İŞLEM YAPILMASI GEREKTİĞİ - SÜRENİN GEÇTİĞİNDEN BAHİSLE İSTEĞİN REDDİNİN İSABETSİZ OLUŞU
ÖZET: Olayda, davacı alacaklı, en yakın mirasçıların tamamının mirası reddettiklerini ileri sürdüğüne göre, iddia incelenip, sonucu uyarınca işlem yapmak gerekirken, sürenin geçtiğinden söz edilerek isteğin reddi doğru bulunmamıştır.
(4721 S. K. m. 612, 633, 636)
Dava: Taraflar aras
ındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras, sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir. Tasfiye sonunda arta kalan değerler, mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine verilir (TMK. md. 612). Kanunun öngördüğü en yakın mirasçılardan maksat, ölüm anında doğrudan doğruya mirasçı olan kişilerdir.
Türk Medeni Kanununun 633. maddesindeki hüküm, miras bırakanın alacaklılarını korumak amacıyla vaz edilmiştir. Aynı yasanın 612. maddesi gereğince, tasfiyeye tabi duruma gelen bir terekenin, 636. madde uyarınca yapılacak tasfiyesi bir süreye bağlanmamıştır. Mahkeme, en yakın tüm mirasçıların reddini belirlediği anda iflas usulü ile tasfiyeye geçmelidir.
Davacı alacaklı, en yakın mirasçıların tamamının mirası reddettiklerini ileri sürdüğüne göre, iddia incelenip, sonucu uyarınca işlem yapmak gerekirken, Türk Medeni Kanununun 633. maddesindeki sürenin geçtiğinden söz edilerek isteğin reddi doğru bulunmamıştır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA oybirliği ile karar verildi. 22.09.2010 (¤¤)
Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programı