Mesajı Okuyun
Old 23-01-2012, 17:41   #1
akrd61

 
Varsayılan 5393 say. yasa 49/3 e göre yapılan Tam Zamanlı Olarak Çalıştırılacak Sözleşmeli Personele İlişkin Hizmet sözleşmesinin Feshi

Değerli meslektaşlar,müvekkil X Belediyesinde Tam Zamanlı Hizmet sözlemesi ile Sözleşmeli Personel olarak çalışırken 31.12.2011 tarihinde sona eren sözleşmesinin yenilenmeyeceğine dair X Belediyesince yapılan idari işlemin 5393 sy.Kan.49 md.ne aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için idare mahkemesine dava açmış ve lehine olarak idari işlemin iptaline karar verilmiş. X belediyesi kararı temyiz etmiş,dosya şu an Danıştay da, dosyada yürütmenin durdurulması kararı olmadığından X belediyesi müvekkilin 05.07.2011 tarihinde sözleşmesini 31.12.2011 tarihine kadar yenilemiş.

Müvekkilim hukuki mücadelesi karşısında mağlup olan ve olayı kişiselleştiren X belediye başkanı müvekkilin sözleşmesinin yenilendiği tarihten itibaren defalarca gerçekten yoksun,soyut gerekçelerle,müvekkile hizmet sözleşmesine aykırı görevler vererek müvekkil hakkında müvekkilin görevli olduğu birim amiri vasıtasıyla tutanaklar tutturmuş.

Müvekkilin kendisine tebliği edilen savunma istemli yazılarla tutanaklardan haberi olmuş ancak tutanakların içeriği hakkında bir bilgisi olmadan ,müvekkil bu savunma istemli yazılara cevaplarını gerekçeleriyle beraber yazılı olarak vermiş.

Daha sonra müvekkil 08.12.2011 tarihinde X belediyesi tarafından tebliğ edilen yazı ile söz konusu tutanaklara istinaden görevlerini yerine getirmediği görev alanında bulunmadığı ayrıca Hizmet sözleşmesinin 15.md.sine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle;

Alıntı:
Hizmet Sözleşmesi Madde 15- Sözleşmeli personel (yukarıdaki maddelerde belirtilen hak ve
yükümlülüklerde herhangi bir değişiklik yapılması sonucunu doğurmamak kaydıyla)
kendisine verilen görevlerin yürütümüne ya da işin niteliğine ilişkin olarak ise;
a) KURUMUNA VE İŞİNE SADAKAT
b) DEVLETİMİZE BAĞLILIK
c) KURUMUN ÇALIŞMA DÜZENİNE UYUM SAĞLAMAK
d) KURUMUN SIRLARINA SADIK KALMAK
e) İŞVERENİN VERDİĞİ GÖREVLERİ YAPMAK hususlarına uymak zorundadır.

ve İş kanunun 25.maddesi ve hizmet sözleşmesinin 13-ç bendi gereğince;

Alıntı:
Hizmet sözleşmesi Madde 13- Sözleşmeli Personelin;
a) İşe alınma açısından gerekli olan niteliklerden herhangi birini taşımadığının sonradan
anlaşılması,
b) İşe alınma açısından gerekli olan niteliklerden herhangi birini sonradan kaybetmesi,
c) Sözleşme dönemi içerisinde mazeretsiz ve kesintisiz üç gün veya toplam on gün süreyle
görevine gelmemesi,
ç) Hizmet sözleşmesinde belirtilen koşullara uymaması nedeniyle bağlı bulundukları yöneticileri tarafından yazılı olarak uyarılmasına rağmen söz konusu koşullara uymama halinin tekrarlanması,
d) Hizmetinin gerektirdiği pozisyona ihtiyaç kalmaması,
e) Bir proje kapsamında işe alınması durumunda istihdam edildiği projenin tamamının veya proje bölümlerinin sözleşmede öngörülen süreden önce tamamlanması, hallerinden herhangi birinin gerçekleşmesi halinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca sözleşmesi tek
taraflı feshedilir.

Personel; kendi isteği ile bir ay önceden haber vermek koşuluyla veya Ek 1 inci maddenin dördüncü fıkrasının (b)ve (c) bendi uyarınca sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir.

İdare; 60 .gün önceden bildirmek kaydıyla sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir.

sözleşmesi tek taraflı olarak fesih edilerek ihraç edilmiş.Müvekkil bu tarihten sonra işine gitmemiştir.

1.X belediyesi tek taraflı fesih için hizmet söz. 13 son maddesine göre fesih ihbar süresine aykırı davranmıştır.Fesih işlemi geçerlidir?

2.Müvekkil sözleşmeli personel statüsündedir ve 657 sayılı yasaya tabiidir.Fesih konusunda iş kanunu 25 mad. kendisine uygulana bilir mi?
3.Müvekkilin hakkında tutulan tutanakların içeriğini bilmeden kendisinden savunma istenmesi hukuka uygun mudur?