22-01-2012, 01:32
|
#1
|
|
Elektronİk Kartla İŞyerİne GİrİŞ-ÇikiŞ Sİstemİ Avukatlara Uygulanamaz
ELEKTRONİK KARTLA İŞYERİNE GİRİŞ-ÇIKIŞ SİSTEMİ AVUKATLARA UYGULANAMAZ
ELEKTRONİK KARTLA İŞYERİNE GİRİŞ-ÇIKIŞ SİSTEMİ AVUKATLARA UYGULANAMAZ
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının işyerlerinde çalışma düzenini sağlamak amacıyla personelin elektronik kartla işyerine giriş-çıkış sistemini uygulaması kurum avukatlarının tepkisine neden oldu. Bir grup Sosyal Güvenlik Kurumu avukatı İstanbul İdare Mahkemesi Başkanlığına yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açmış ve Baromuz Başkanlığının da davaya müdahil olmasını istemişlerdir.
Baromuz Yönetim Kurulunca alınan karar doğrultusunda İstanbul 7. İdare Mahkemesinde görülmekte olan davaya Baromuz Başkanlığı adına müdahil olunmuş ve Avukat Hakları Merkezi tarafından dava takip edilmiştir.
İstanbul 7. İdare Mahkemesi E 2011/125, K 2011/2085 sayılı kararıyla davalı idarenin kurum avukatlarına uyguladığı elektronik kartlı geçiş işleminde hukuka uyarlılık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi oybirliğiyle iptal etti.
Mahkeme kararının gerekçesinde; “Avukatlık hizmetinin birçok Devlet memuru tarafından masa başında yürütülebilen hizmetlerden olmayıp, kurum Avukatlarının takip ve sonuçlandırılması ile görevli ve sorumlu oldukları işlem nedeniyle duruşmalara, haciz ve keşiflere katılma, icra dairelerinde, kurumlarda ve mahkeme kalemlerinde bilgi toplamak ve işlem yapmak zorunda oldukları, bu işler kapsamında adliye dairelerinde duruşma, keşif ve işlemleri için hazır bulunulması gereken saatler ile görevli avukatın ikametgahından adliyeye intikal süresi de dikkate alındığında görev yaptığı kurumuna gidip kurumdan adliyeye intikali için yeterli sürelere olanak bulunamayabileceği, ayrıca adliyelerde görülmekte olan hizmetlerle ilgili olarak yapılan keşiflerin yada duruşmaların bitiş saatlerinin mesai saati bitiminden sonrasına da sarkabileceği, bu nedenle kurum avukatlarının mesai saatleri ve kuruma girişi ve çıkış saatlerinin belirlenmesinde anılan hususlarında dikkate alınması gerekeceği tabidir.
Bu durumda kurum avukatlarının masa başında görev yapan memurlar gibi mesai saatlerinin sabah 08.00- akşam 17.00 olarak düzenlenerek sürekli görev yerlerinde bulunmalarının istenmesi ve belirlenen saatlerde turnikeler önündeki kart okuyucu kartları okumak suretiyle giriş- çıkış kontrolü yapılmakla yükümlü tutulmaları görevlerini gereği gibi yapmalarına engel olacağından kurum avukatlarının kart okutma suretiyle kuruma giriş- çıkış yapmalarını öngören dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.”
Kaynak : http://www.istanbulbarosu.org.tr/Detail.asp?CatID=1&SubCatID=1&ID=6578
|