Mesajı Okuyun
Old 19-01-2012, 12:18   #3
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av. itidal
Hissedarlardan Ahmet, hissedar olmayan Ceyhun'a hissesinin bir kısmını devretmiş. Bu hisse ile ilgili olarak hissedar Tamer şufa davası açmış. Ahmet, Ceyhun'a bir hisse daha satmış fakat Tamer bu ikinci satış için şufa davası açmamış.

Bir meslekdaşım; "Tamer ikinci devir için şufa davası açmadığı ve onun malikiyetini kabullendiği için birinci devirle ilgili şufa davası da reddolunur" diyor.

Bense, her satış için ayrı bir şufa hakkı doğduğunu ve biri için dava açmamanın diğer satış için açılamayacağı anlamına gelmeyeceğini düşünüyorum. Öte yandan "madem şufa davasının amacı hisseyi harice sattırmamak ve birlikteliği korumaksa bir şahsın aldığı iki veya 3 ayrı hisseden dava açılabilir olmasına rağmen sadece ilkine dava açılması şufa hakkı ve MK‘nın iyiniyet kaidesi bağlamında düşünüldüğünde çelişikili bir durum oluşturuyor görüşü bir avukat arkadaşımca öne sürülüyor ki haksız durmuyor.

Yargıtay kararına ise ulaşamadım. Yardımınız için teşekkürler.

Sayın Okyay'ın cevabına katılıyorum. Ya Ahmet'in ikinci hisseyi alacak parası yoksa? Ya da ikinci hisse tapuda gerçek değerinden fazla gösterildiyse ve ekonomik olarak Ahmet'e fayda sağlamayacaksa?