18-01-2012, 22:06
|
#2
|
|
9. Hukuk Dairesi 2007/3154 E.N , 2007/13552 K.N.
İlgili Kavramlar
FESHİN GEÇERSİZLİĞİ
İSTİFA
İŞE İADE
Özet
İŞ SÖZLEŞMESİNİN İSTİFA İLE SON BULUP BULMADIĞI VE İSTİFANIN SERBEST İRADE ÜRÜNÜ OLUP OLMADIĞI İŞE İADE DAVASINI ETKİLEYECEK BİR OLGUDUR. BU HUSUSLAR ARAŞTIRILDIKTAN SONRA İŞE İADE DAVASI HAKKINDA BİR KARAR VERİLMELİDİR.
İçtihat Metni
Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.
Hüküm, süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan sendikal nedenle feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliği ile işe iadesine ve buna bağlı tazminat ile boşta geçen süre ücretinin hüküm altına alınması isteğinde bulunmuştur.
Davalı işveren, davacının herhangi bir sebep belirtmeden istifa ederek işten ayrıldığını belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
" Mahkemece, işçilik alacaklarına ilişkin isteklerin işe iade davası ile birlikte görülemeyeceği, davacının istifa ederek işten ayrılması nedeni ile işe iade talebinde bulunamayacağı, istifaya zorlandığı iddiasının ihbar ve kıdem tazminatına ilişkin davada ileri sürülebileceği gerekçesi ile tazminat ve alacak talebi ile ilgili davanın ayrılmasına karar verilmiş, işe iade talebine ilişkin ise davanın reddi yönünde hüküm tesis etmiştir.
Davacı işçi, davalı işverence istifaya zorlandığını, baskılar sonucu 03.07.2006 tarihinde, 30.06.2006 tarihinden geçerli olmak üzere istifa dilekçesi imzalattırıldığını ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir. Sözü edilen iddia karşısında öncelikle istifa dilekçesinin baskı altında alınıp alınmadığının araştırılarak sözleşmenin kimin tarafından feshedildiğinin açıklığa kavuşturulması gerekir. İş sözleşmesinin istifa ile son bulup bulmadığı ve istifanın serbest irade ürünü olup olmadığı işe iade davasını doğrudan etkileyecek bir olgudur. Bu hususlar araştırılmadan, bir taraftan iş sözleşmesinin istifa ile son bulduğunun kabul edilmesi, diğer taraftan istifaya zorlama iddiasının ihbar ve kıdem tazminatı davasında ileri sürülmesi gerektiğinden söz edilerek davanın reddine karar verilmesi hatalıdır. Bu konuda taraflardan varsa delilleri istenmeli, istifa dilekçesinin baskı altında alınıp alınmadığı belirlendikten sonra işe iade davası hakkında bir karar verilmelidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 30.04.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.
|