Mesajı Okuyun
Old 18-01-2012, 11:23   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
İyi Çalışmalar,

4735 Sayılı ihale kanununa göre yapılan ve gerçekleşen ihalede, taşeron şirket işçisi ihale konu malzemelerden bir kısmını çalarken yakalanıyor. Bu olay ihale bitiminde gerçekleşiyor. Ve idare bu hususla ilgili suç duyurusunda bulunuyor.

Akabinde gerçekleşen ihale ile ilgili hem kesin teminatı paraya çeviriyor hem de ihalelerden yasaklılık kararı verdiriyor.

Şartname ve sözleşmede özel bir düzenleme mevcut değil.

Taşeron her türlü denetim işini düzgün icra ediyor ancak olay gerçekleşiyor.

İdare işlemi hukuka uygun mudur?

Şimdiden teşekkürler.
Sayın hukukcu22;

Meydana gelen hırsızlık fiilinin başlı başına idareye sözleşmeyi feshetme hakkı vermemesi gerektiği, idarenin yaklaşımın hakkın kötüye kullanılması kapsamında değerlendirilebileceği kanaatindeyim.

Zira 4735 sayılı İhale Kanunu'nun sözleşmenin feshine ilişkin düzenlemeler içeren 20. ve devamı maddelerinde fesih nedenleri düzenlenmiş ancak somut olaydaki durumun feshe neden olabileceği sonucuna varılamayacağı düşüncesindeyim.

'Yasak fiil ve davranışlar' başlığı altındaki 25. maddenin d) bendine göre; "Taahhüdünü yerine getirirken idareye zarar vermek." olarak belirtilen husus belki feshe olanak tanıyor gibi görünse de hırsızlık sonucunda meydana gelen zararın telafi edilebilecek boyutta olması ve firmanın özen yükümlülüğünü yerine getirdiğinin kanıtlanması durumunda idarenin yaklaşımının hakkaniyetle bağdaşmayacağı kanaatindeyim. İhalelere katılma yasağı verilmesi de zaten 25. maddeye dayanıldığını gösteriyor.

Saygılarımla..