Mesajı Okuyun
Old 17-01-2012, 15:47   #4
Av. Engin EKİCİ

Alıntı:
Yazan NAZ80
Engin bey ben sözleşmeyi okudum. Her şey bayi aleyhine sözleşmede doğal olarak dağıtım şirketi hazırladığı için dağıtım şirketi aleyhine hiç bir madde yok. Belki pertol kanuna dayanarak aleyhine madde bularak fesh edebiliriz diye düşünüyorum.
Başlı başına -sadece-sözleşme hükümleri uyarınca yorumda bulunmak yeterli olmaz. Her ne kadar sözleşme serbestisi gereği taraflar genel kaidelere aykırılık teşkil etmeyecek biçimde sözleşme tanzim edebilirler ise de, sözleşmenin ifa edilememesinden dolayı mağduriyet yaşayan/yaşaması ihtimali bulunan taraf açısından dürüstlük ve iyi niyet kuralları gereği değerlendirmede bulunmak gerekir.

Dolayısıyla, dağıtım firması lehine gibi görülen sözleşmeyi karşı tarafın haklarını kısıtlayıcı tarzda yorumlama imkanı bulunabiliyor ise sözleşmenin bayi tarafından feshinin hakkaniyet temelinde gerçekleşebilmesi de mümkün olabilecektir.

Konuya, Petrol Kanunu'ndan ziyade genel hükümlere göre, yani tekraren söylemek gerekir ise Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu'ndaki dürüstlük ve iyi niyet kuralları uyarınca yaklaşmak daha uygun olur kanaatindeyim.