|
|
|
|
Son zamanlarda ilaç firmalarından çok sayıda tıbbi mümessil ve diğer personel çıkarılmakta diye duyuyorum,davalıların savunması genelde IMS isimli özel bir denetim firmasının performans anlamında istatistiklerine dayanıyor ,resmi olsun gayriresmi olsun duyum anlamında bu kuruluşun verileri işçinin performans değerlendirmesinde esas alınıyor mu?Davaların sonuçları anlamında kabul veya red olarak çoğunluğa ulaşmışmışlık aynı yönde karar verilme durumu var mıdır? Teşekkürler
|
|
 |
|
 |
|
Üstadım malumunuz işçinin aynı veya benzer işi görenlerden ortalama olarak daha az verimli çalışması iş sözleşmesinin geçerli nedenle feshi nedeni olabilir. Ancak buna hükmedebilmek için bir karşılaştırma yapma zorunluluğu vardır. Bu noktada işverene, işçinin verimindeki eksikliği tespit etmek için tam bir veri araştırma külfeti yüklenmiştir.
Ancak her performans düşüklüğü tespiti de işverene fesih için geçerli neden vermez. Zira her insan birbirinden farklı yapıdadır ve farklı verimde çalışır. Fesih geçerli nedene dayandığının kabul edilmesi için işçinin fesih anındaki performansının tespiti şarttır. Ayrıca verimdeki bu düşüklüğün işverenin menfaatlerine zarar vermesi gerektiğini de söylemek gerekir.
Bahsettiğiniz somut olayda performans değerlendirme konusunda işverenin bu yetersizliği kendi araştırıp tespit edebileceği gibi, münferit bir denetim şirketi eliyle de bu işi yapmasında bir engel görmüyorum. Önemli olan verilerin, aynı veya benzer işi yapan işçilerin performansı ile karşılaştırmalı tespitinin şüpheden uzak bir şekilde ortaya konmasıdır. Fiziken, mesleki olarak, manevi olarak, fikri veya karakter yönünden yetersiz bir işçiyi çalıştırma yükümlülüğünü işverene yüklemek hakkaniyete uygun olmayacaktır. Ancak bu halde dahi, feshin son çare olması ilkesi gözetilmeli, işçinin başka bir işe nakli mümkün görülmüyorsa iş akdi geçerli neden ile feshedilmelidir.
Cevabı yazdıktan sonra da şöyle bir karar buldum. Bu karar gereğince de, denetim şirketi verilerinin yabana atılmaması gerektiği anlaşılmaktadır. Bilgilerinize ..
T.C.
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
E. 2006/30011
K. 2007/1225
T. 29.1.2007
• İŞE İADE İSTEMİ ( Tıbbi İlaç Mümessili Olarak Çalışan Davacının Performans Değerlendirilmesinin Objektif Kriterlere Dayanıp Dayanmadığının Araştırılması Gerektiği )
• PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ ( İşe İade İstemi - Objektif Kriterlere Dayanıp Dayanmadığının Araştırılması Gerektiği/Performansını Etkileyen ve Davacıdan Kaynaklanmayan Dış Etkenlerin Bulunup Bulunmadığının Teknik İncelemeyi Gerektirdiği )
• DIŞ ETKENLER ( İşe İade İstemi - Davacının Performansını Etkileyen ve Davacıdan Kaynaklanmayan Dış Etkenlerin Bulunup Bulunmadığının Teknik İncelemeyi Gerektirdiği )
• TIBBİ MÜMESSİL ( İşe İade İstemi - Davacının Performans Değerlendirilmesinin Objektif Kriterlere Dayanıp Dayanmadığının Araştırılması Gerektiği )
• FESHİN GEÇERSİZLİĞİ VE İŞE İADE İSTEMİ ( Davacının Performansını Etkileyen ve Davacıdan Kaynaklanmayan Dış Etkenlerin Bulunup Bulunmadığının Teknik İncelemeyi Gerektirdiği )
4857/m.21
ÖZET : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir. Davalı işveren, IMS verilerine göre yapılan performans değerlendirilmesini feshe dayanak yapmış ve davacının bölge ve ülke ortalamasının altında kaldığını belirtmiştir. Mahkemece tanık anlatımları dikkate alınarak davacının performansının düşük olmadığı sonucuna varılmıştır. Ancak, Tıbbi İlaç Mümessili olarak çalışan davacının performans değerlendirilmesinin objektif kriterlere dayanıp dayanmadığı, performansını etkileyen ve davacıdan kaynaklanmayan dış etkenlerin bulunup bulunmadığı teknik incelemeyi gerektirmektedir. Yapılacak iş, Eczacılık fakültesinden bir öğretim üyesi aracılığı ile belirtilen hususları açıklayan ayrıntılı bir rapor alınarak sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini istemiştir.
Davalı işveren, iş sözleşmesinin davacının yetersizliği ve davranışlarındaki olumsuzluklar nedeni ile tazminatları ödenmek suretiyle feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece davalı tanıklarının anlatımlarına göre davacının performansının düşük olmadığı, aksine iyi olduğu sonucuna varılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
Davalı işveren, IMS verilerine göre yapılan performans değerlendirilmesini feshe dayanak yapmış ve davacının bölge ve ülke ortalamasının altında kaldığını belirtmiştir. Mahkemece tanık anlatımları dikkate alınarak davacının performansının düşük olmadığı sonucuna varılmıştır. Ancak, Tıbbi İlaç Mümessili olarak çalışan davacının performans değerlendirilmesinin objektif kriterlere dayanıp dayanmadığı, performansını etkileyen ve davacıdan kaynaklanmayan dış etkenlerin bulunup bulunmadığı teknik incelemeyi gerektirmektedir. Yapılacak iş, Eczacılık fakültesinden bir öğretim üyesi aracılığı ile belirtilen hususları açıklayan ayrıntılı bir rapor alınarak sonucuna göre karar vermekten ibarettir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmiş olması hatalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye İADESİNE, 29.01.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.