Mesajı Okuyun
Old 14-01-2012, 22:03   #1
fatoselv

 
Acil Genel Kredİ Sözleşmesi-kefalet- Teminat Bonosu

Merhaba değerli meslektaşlar, bir konuda fikir ve tecrübelerinize acilen ihtiyacım var. Olayımız;
Müvekkilerin ortağı olduğu ltd. şirket ile banka arasında 2 farklı limitli 2 ayrı genel kredi sözleşmesi imzalanıyor ve müvekkiler de kefil oluyorlar. Aynı tarihte kredi dolayısıyla müvekkillerden birinin gayrımenkulüne ipotek konuluyor ve yine banka tarafından, bankanın lehdar olduğu, müvekkillerin de şirketin kefili oldukları tanzim tarihi sözleşmelerle aynı olan bir bono imzalatılıyor. Müvekkilerin kefili olduğu şirket, sözleşmede belitilen tutarlardan daha az kredi çekiyor ve bu da ödeniyor. Müvekkilin gayrımenkulü üzerindeki ipotek de kalkıyor, ancak bono bankadan alınmıyor. Sonra da şirket hisselerini devrediyorlar, devir sırasında bankaya borçları yok. Ancak, daha sonra şirket yine kredi çekiyor ve ödemiyor. Banka, elinde bulunan bonoya, tanzim tarihinden 4 yıl sonrasına vade ve ciddi bir tutar yazarak takibe koyuyor. ( Ancak takip tutarı bono üzerinde yazan daha düşük) Sonuç olarak müvekkilin gayrımenkulüne ihitiyati haciz şerhi işlendi. Ödeme emrini yeni aldık.

1- Tanzim tarihi ile sözleşme tarihlerinin aynı olduğu ve banka ile müşterileri arasındaki ticari ilişkinin niteliği gözetilerek, bononun teminat amaçlı olduğu ispat edilerek takip iptal edilebilir mi? Bu konuda icra mahkemesinde olumlu karar çıkar mı?

2- Müvekkilerin, şirket ortaklığından ayrılmaları sonrası çekilen tutarlardan sorumluluğu mümkün müdür? Kefil olunan kredi sözleşmesinde süre sınırı yok, bu durumda, şirketle ilişikleri kalmasa dahi, sözleşmede belirtilen miktardan sonsuza dek sorumlu tutulabilirler mi?

3- Hukukun genel ilkelerine aykırı, tüketici haklarını ortradan kaldıran, müşterinin zayıf konunundan faydalanarak banka lehine, vatandaşın aleyhine çok sayıda hükmün bulunduğu, tüketicinin belirli haklarından feragat ettiğinin dahi yazılı olduğu, genel kredi sözleşmesi hakkında herhangi birşey yapılabilir mi?

4- İhtiyadi haciz konulan müvekkilin taşınmazının satışını nasıl durdurabiliriz? zira menfi tespit açldığında, %115'lik teminat ödenmesi mümkün görünmemekte.