Mesajı Okuyun
Old 13-01-2012, 12:18   #1
av.ela

Varsayılan Mücbir Sebep- Taşeron Alacağı

Meslektaşlarım merhaba,
Yeniden sormak ihtiyacı hissederek yazıyorum konuyu.
Libyada kaim işveren ile Türk müteahhit arasında akdedilen sözleşme gereğince, işin bir kısmını müteahhit şirketten üstlenen Taşeron firma, üzerine düşen bütün edimleri zamanında, gereği gibi ifa etmiş. Müteaahit ile taşeron firma sonradan düzenledikleri Protokol ile; taşerona yapılacak bakiye ödemenin, Libyadaki işverenin müteaahhite ödeme yapmasını takiben gerçekleşmesi konusunda anlaşmışlardır. Ancak Libya'da çıkan iç savaş nedeni ile Libya'daki işveren mücbir sebeple işi bırakmış, müteahhit şirket işçilerini geri çekmiş ve Libya'daki işverenden parasını tahsil edememiştir.

Taşeron firmanın kalan parasını talep etmesi üzerine, müteahhit şirketçe, aradaki Protokol hükmü gerekçe gösterilerek ödememe yapılmamakta direnilmektedir. Sözleşme özgürlüğü ilkesi gereğince başvurulacak hukuki yolun etkisiz kalacağını düşünmekle birlikte, fedakarlığın denkleştirilmesi gibi ilkelerle alacağın tahsili mümkün olabilir mi diyerek yaptığım araştırmadan da bir sonuç elde edemedim.

Bu konuda emsal karar ya da görüş, tecrübelerinizi paylaşabilirseniz, çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum.