Bir üniversite yüksek lisans öğrenci alımına dair ilan veriyor, ilanda ilgili enstitülerde öğrenci alımına dair genel şartları bulunmakta ve bu genel şartlar içinde bir madde "
doktora adayları için ÜDS'den en az 55 tam puan almak" şartını ihtiva etmektedir.Buna karşın "
yüksek lisans" için böyle bir genel şarta değinilmemiştir.
İlanda hangi enstitüye ne kadar öğrenci alınacağına dair kontenjan ve puan türü tablosu bulunmaktadır ve tablonun altında 1,3,4,5,6,7 dipnotları vardır, bunlarda da ayrıksı şartlar açıklanmaktadır. Enstitünün "3" numaralı dipnotu "bu programlara başvuracak adaylardan ÜDS sınavından en az 60 tam puan almış olma şartı aranır"dır.
Söz konusu "3" numaralı dipnot bir kaç bölümde bulunmakta, genelinde ise bu dipnot yoktur.
Ben bu dip not bulunmayan bölüm ile ilgili bilgi almak istediğimde enstitü yetkilileri yabancı dil dipnotu olmamasına rağmen yabancı dil şartı olduğunu belirtmişlerdir. İlanda aranmayan şartın şifahi olarak arandığı iddia edilmektedir (Uygulamada genellikle aranır fakat bu ilanda ilgili bölüm için her nedense bu şart belirtilmemiş).
Üniversiteler Arası Kurul'un Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği şöyle demektedir:
 |
Alıntı: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
Öğrenci Kabulü
MADDE 2- a) (Değişik: RG-02/06/2007-26540) Yüksek lisans programına başvurabilmek
için adayların bir lisans diplomasına sahip olmaları ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi
(ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş
Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde 55 standart puandan az olmamak
koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Yüksek
lisans programlarına öğrenci kabulünde, ALES puanı yanı sıra gerekirse, lisans not ortalaması
ve mülakat sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için
adayların sağlaması gereken diğer belgeler (referans mektubu, neden yüksek lisans yapmak
istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar vb.) ve hangi düzeyde yabancı
dil bilgisi gerektiği, ilgili senato tarafından düzenlenen yönetmelikle belirlenir.
b) (Değişik: RG-02/06/2007-26540) Doktora programına başvurabilmek için
"..." Ancak doktora programına öğrenci
kabulünde ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan
bu puan muadili bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce,
Fransızca ve Almanca dillerinden birinden ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası
Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari
puanların girilecek programların özelliklerine göre yükseltilmesi konusunda üniversite
senatoları yetkilidir. |
|
 |
|
 |
|
İlgili üniversitenin bu konuda senato kararı/yönetmeliği tarafımızca bilinmiyor (nasıl bulunur açıkçası bilmiyorum.)ve sanırım ilanla bağlılık olması gerektiğinden illa ki bilinmesi de gerekmiyor.
Durum böyle iken, kişi ilgili bölüme kayıt için başvuru yapsa ve yabancı dil şartı taşımadığı bahsi ile talebi reddolunur ise açılacak iptal davası hakkında görüşlerinizi merak ediyorum.