Mesajı Okuyun
Old 11-01-2012, 13:49   #21
av_ispir

 
Varsayılan Sayın meslektaşım;

Alıntı:
Yazan zehra aydın
İyi günler sayın meslekdaşlar. Türk vatandaşı olan müvekkilim adayım, bir Alman vatandaşı ile 1 sene önce evlenmiştir.Bir süre Almanya'da yaşamışlar.Bir müddet önce Türk vatandaşı olan müvekkil Türkiye'ye dönmüştür.Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmak istiyor.Alman vatandaşı olan eşi ise boşanma konusunda oldukça kararsız ve de halihazırda Almanya'da yaşıyor.Sorularım şöyle:
1-Alman eşi anlaşmalı boşanmaya ikna etsem ve buradan bir vekil tayin etsek yine de davaya bizzat katılmak zorunda mı?(MK Md 166/3 hakim bizzat dinler diyor)
2-Çekişmeli dava açsak ve yukarıda anlatılan usullerde tebligat çıktıktan sonra Alman eş davaya cevap vermezse hakimin boşanma talebinin reddi gibi bir kararı verme olasılığı var mı?
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler

1. Anlaşmalı boşanma için tarafların bizzat duruşmada hazır olmaları gerekiyor. Maddeyi yazmışsınız zaten.
2. Çekişmeli dava açmanız durumunda ise; davanızda dayandığınız iddialarınızı ispatlamanız ve bunların boşanmaya yeter iddialar; yani evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını gösterir iddia-deliller olması gerekmektedir. Aksi durumda davanın reddi ihtimali var.

Çözüm şu şekilde olabilir; ilk sorunuzda anlaşmaya ikna etsek gibi bir ifade kullanmışsınız. Eğer anlaşma konusunda olumlu bir yaklaşım olur ise ve alman asıllı eş Türkiyeye mahkemelere gelemeyecek ise, Türkiye de bir meslektaşımıza vekalet verebilir. Bu Avukat vasıtası ile bir karşı dava açılabilir. Dolayısı ile boşanma davası daha sağlama alınmış olup, feriler konusunda yargılama yapılacaktır. O konu da talebe göre değişecektir. Ama her halukarda evlilik birliğinin temelinden sarsıldığının ispatlanması gerekir. Bazı mahkemeler karşı davayı yeterli görmekte iken, bazı mahkemeler her iki davayı da reddebiliyor. Yani dikkat!!
İyi çalışmalar.