Mesajı Okuyun
Old 11-01-2012, 12:26   #7
Ger0nim0

 
Varsayılan

öncelikle böyle bir durumla ilgili şirketin kuruluş sözleşmesine bakılarak şirketi borç altına sokmak için hangi esasların belirlendiğine dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum. tek imza yeterli ise aşağıdaki alıntıladığım karar zaten yeterli.

Alıntı:
Yazan İlhan_ERDEN
Yargıtay 12. H.D. 2006/13207 E. 2006/15854 K. 17.07.2006 Tarih
...
TTK.nun 322. maddesi hükmüne göre şirket adına imza yetkisi olanlar şirket ünvanını eklemeye mecburdurlar. Takip dayanağı bonoda şirketin ünvanı yazılı olup, bonoyu imzaladığı kabul edilen ...'in bononun düzenlendiği tarihte temsile yetkili bulunduğu imza sirkülerinde anlaşılmaktadır. Şirket sözleşmesindeki şirket yetkilisinin şirket kaşesi altında senet imzalayabileceğine ilişkin hükmü TTK.nun anılan maddesine aykırı olduğu gibi, kaşe tabirinin <ticari ünvan> olarak anlaşılması da gerekir. (HGK.nun 28.02.1996 tarih ve 1995/12-993 E. - 1996/96 K.) Yine TTK.nun 688/7. maddesi gereğince takip konusu belgenin kambiyo senedi vasfını taşıması için <senedi tanzim edenin imzasını> ihtiva etmesi zorunludur. Anılan maddede sorumluluk için sadece imzadan söz edilmiş pul üzerinde ve açıkta birden fazla imzanın bulunması koşul olarak kabul edilmemiştir.

O halde, yukarıdaki yasal açıklamalar karşısında takip konusu bonoda çift imzası bulunan ...'in keşide tarihinde, şikayetçi şirketin münferit temsilcisi de olduğu nazara alındığından, imzalardan bir tanesinin kendi şahsı adına diğerinin de şirket adına attığının kabulü ile şikayetin reddine karar verilmesi gerekirken, aksi gerekçeyle yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.
...

bununla birlikte benzer bir olayda menfi tespit davasında mahkeme davacı-borçlu lehine "her iki imzanın da şirketi borçlandırma kastı taşıdığı için (bak bak bak,...) takibi şahıs yönünden reddetti. dosya Yargıtay'da. üstüne imzaların birinin üstündeki elle yazılan ismi kendisinin yazmadığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu ve müvekkilim Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor. (iki kaşe ve iki imza mevcut, borçlu her iki imzayı da kabul ediyor ama birinin üstündeki kendi ismini yazmadığını beyan ediyor) o yazıyı müvekkilimin de yazmadığı bilirkişi incelemesinde ortaya çıktığı halde dava devam ediyor, bir de böyle bir durum var hadi bakalım... buyrun buradan yakın..

şimdi aklıma geldi; şirket kuruluş sözleşmesinde tek imza ile borçlandırma yeterli olursa; ama bonoyu her iki ortak ve yetkili kaşeleyip imzalarsa; hangisi şirketi borçlandırmak için hangisi aval olarak imzalamış olur?