|
|
|
|
İtiraz üzerine ehliyet sınavının kazanıldığı tarihten sonraki cezalardan sorumlu olunamayacağına dair bir karar alındığını okumuştum.
|
|
 |
|
 |
|
Ben böyle bir karar alındığını okumamıştım. Okumak da istemem: Kanun'a aykırı kararlar hukuka aykırıdır.
 |
Alıntı: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
Mantıklı olan şu; ehliyet almak, karayollarında araç kullanabilme kailiyetini edinme olarak görülürse, sadece şekilden ibaret olan ehliyeti almak ile sınav arasında verilen cezalardan sorumlu olmak da hakkaniyete ve hukuk mantığına ters diye düşünüyorum.
|
|
 |
|
 |
|
Mantıklı olan şu: Sürücü belgesi sadece araç kullanabilme becerisini değil, sürücü olma hakkını kanıtlayan bir belgedir. Örneğin daha önce süresiz olarak sürücü belgesi iptal edilmiş biri çok iyi araç kullansa da trafiğe çıkmamalıdır. Bu husus ancak sürücü belgesinin sürücünün cebinde olmasıyla kanıtlanabilir. Ne idüğü belirsiz insanlarla aynı trafikte olmak ölümcül bir tehlikedir.
Kanun'da yazan kural varken hakkaniyete ve hukuk mantığına başvurmaya gerek kalmaz. Eğer Kanun hakkaniyete ve hukuk mantığına aykırı ise Kanun değiştirilir. Lakin trafik mahkemesi re'sen Kanun değişikliği yapmaya yetkili değildir.
Meraklısına Not:
2001-2010 yılları arasında trafik kazalarında
Ölüm sayısı: 43.691
Yıllık ortalama ölüm: 4.369
Yaralanma sayısı: 1.595.800
Yıllık ortalama yaralanma sayısı: 159.580
Bu istatistiği yorumlarsak:
"Adam öldürme hakkındaki kurala uymamak" ile "trafik kuralına uymamak" arasındaki fark hukukîdir; gerçekte fark yoktur.
Karşılaştırınız: TCK 83 Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi
ve TCK 85 Taksirle Öldürme
Saygılarımla