Mesajı Okuyun
Old 09-01-2012, 15:13   #3
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Canbazoğlu
Forumlarda işe iade davası ve süreci hakkında doyurucu paylaşımlar var. İşe başlatmama tazminatı, boşta geçen en çok 4 aylık ücret,kıdem ve ihbar tazminatı ile izin ücretleri belirlenirken işe başlatmama tarihindeki ücret bulunup buna göre hesaplama yapılacaktır. İşte bu ücretin belirlenme şekli nasıldır. Eldeki davamda fesh tarihi olan 2009 'da brüt ücret 5.061 TL idi. Yıl 2012 peki şimdiki ücret nasıl belirlenecek. Aklıma pratik yol olarak 5.061(feshteki brüt ücret) : 666 TL (2009 asgari ücret) = 7.59 kat
7.59 katsayı x 886,50 TL ( 2012 brüt asgari ücret ) = 6.728,50 TL feshin kesinleşmesindeki ücret miktarı olarak bulunur.
Uygulama nasıl, temyiz mahkemesi kararları ne yönde. Teşekkür ederim şimdiden

Sayın Yiğit'in de belirttiği gibi bu şekilde bir hesaplama yapmak bizi doğruya ulaştırmaz.

Bu konuda Yargıtay "yeni fesih tarihindeki ücret ödenir" diye bir karar verdi ama bu nasıl tespit edilecek sorusuna cevap vermedi...


Şayet işçi Toplu İş Sözleşmesi kapsamında bir işçiyse, tespit nisbeten kolay.*
Yine, iş sözleşmesinde ücret artışlarına ilişkin bir hüküm varsa, yine kolay.
Ola ki, boşta geçen bu dönemde, işverence tüm çalışanlara aynı oranda, ya da maktu bir artış yapıldıysa bu da tespit edilebilir.
İşçi asgari ücretle çalşıyorsa, zaten kolay.

Ama...

Uygulamada, beyaz yakalı personel için en sık görülen durum, sözleşmede ücret artışına dair bir hükmün olmaması, işyerinde ücret politikasında gizliliğin esas tutulması ve de artışların performansa göre yapılmasıdır. Ki bu durumda da işe başlatmama zamanındaki ücretin tespiti nedereyse imkansızdır.

Özellikle de, işçinin iş sözleşmesi performans düşüklüğü sebebiyle feshedilmişse, işveren "bu işçi çalışmaya devam etmiş olsaydı da zam alamazdı" diyecektir.

Bu itibarla, aynı işyerinde gerçekten emsal olabilecek bir işçi varsa, bu işçinin ücret seviyesine göre bir talepte bulunalabilir.

Böyle bir durum yoksa, işçinin önünde iki seçenek vardır:

1. "Ne uğraşam ya, son ücretimi alır giderim, daha da uğraşmam" diyebilir.

2. "Nasıl olsa işçi lehine yorum ilkesi var, benim bu davadan eli boş dönme ihtimalim çok düşük. Artık faiz de işleyecek. Bu kadar bekledim, az daha beklerim. Açayım bir dava" diyebilir...

* Kriz döneminde, işçi ücretleirinin bu süreçte düşmüş olmasıyla da karşılaşılıyordu. Hatta ücretin TİS'le düşürülmüş olmasıyla ilgili, öğretide de çok tartışılmış bir karar da vardı.

Saygılar.