Mesajı Okuyun
Old 05-01-2012, 17:16   #1
Av.SÖZEN

Varsayılan Uyarlama Davası

Meslektaşlarım;
Müvekkil Belediyeye ait bir dükkanda Kiracı olarak Restorant işletiyor, ihaleye girilip sözleşme imzalanmış ve aylık kira bedeli 6.000 TL. Belediyeye ait bu iş merkezin de aynı katta hemen karşısında bir restorant daha var, orasının kirası 5.000 TL.
İki Dükkanın ihalesi eş zamanlı yapılmış ancak müvekkilin dükkanın metrekaresinin biraz daha fazla olması sebebiyle Bin TL daha fazla değer biçilmiş. Sorun şu ki; Yürüyen merdivenden çıkan insanlar ilk olarak karşı restorantı görüyor orada ki nazik garsonlar buyur edince müşteriler orayı tercih ediyor( ben dahil ). Bununla ilgili olarak Kira Tespiti veyahut Uyarlama davası açmayı düşünüyorum, Bilirkişi marifetiyle iki dükkan arasında yürüyen merdiven ve dükkanların konumları nazara alınarak bir tespit yaptırıp kira bedelini düşürebilir miyim? Uyarlama davası için sanırım temerrüde düşmeme koşulu var, ancak sırf dükkanların konumu nedeniyle diğer restorantın işleri çok iyi giderken, bizim ki sinek avlıyor ve bu yüzden ara sıra temerrüde düşüyor. Olaya tacir gözüyle bakılacağı zaman gerçekten diğer dükkanın kira bedeli daha yüksek müvekkilin ki daha düşük olmalıydı. Böylesi daha hakkaniyete uygun olacaktır diye düşünüyorum. ne önerirsiniz?