|
*
Kooperatifler ve üst Kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri ve denetçileri ile bunların eş ve hısımlarının bağdaşmayan görevlerine ilişkin tebliğ (27/06/2011-tarihli resmi gazete)
KEMAL ÖZMEN- |
Amaç ve kapsam
************ MADDE 1 –(1) Bu Tebliğin amacı; kooperatifler ve üst kuruluşlarının* yönetim kurulu üyeleri ve denetçileri ile bunların eş ve ikinci derece dahil kan ve kayın hısımlarının bağdaşmayan görev alma yasaklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
************Dayanak
************ MADDE 2 –(1) Bu Tebliğ, 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 86* ve* Ek 3 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
************Tanımlar
************ MADDE 3 –(1) Bu Tebliğde geçen;*
************ a) Bağdaşmayan görev;
************ 1) Kooperatif ve üst kuruluş yönetim kurulu üyeleri ve denetçileri için; kooperatif ve ortağı bulunduğu üst kuruluşun, hisse payı ne olursa olsun, hissedarı olduğu tüm şirketlerde, katıldıkları vakıflarda ve diğer teşekküllerde yönetim kurulu üyeliğini veya denetçiliği,* ücretli olarak* personel veya danışmanlık, müşavirlik, uzmanlık* gibi diğer her türlü görevleri;
************ 2) Kooperatif ve üst kuruluş yönetim kurulu üyeleri ve denetçilerinin eş ve ikinci derece dahil kan ve* kayın hısımları için; kooperatif ve ortağı bulunduğu üst kuruluş ile bu kuruluşların yüzde elliden* fazla* hissedarı olduğu şirketlerde, katıldıkları vakıflarda ve diğer teşekküllerde yönetim kurulu üyeliğini veya denetçiliği,* ücretli olarak* personel (idareci, büro personeli, daimi veya geçici işçi gibi her türlü görevleri)* veya danışmanlık, müşavirlik, uzmanlık* gibi diğer her türlü görevleri;
************ b) Diğer teşekkül; Kooperatif ve üst kuruluşların katıldığı veya ortağı yahut üyesi olduğu üretici birlikleri, başka tür kooperatif ve üst kuruluşları,* organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri,* dernekler gibi kuruluşları,
************ c) Hısım; Kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri veya denetçilerinin ikinci derece dahil kan ve kayın hısımlarını (kendisinin veya eşinin anne, baba, çocuk, torun, kardeş, büyük anne ve büyük babalarını),
************ ç) Kanun; 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununu,
************ d) Kooperatif; Kanun, 1/6/2000 tarihli ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun ile 18/4/1972 tarihli ve 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununa göre kurulup faaliyet gösteren kooperatifleri, tarım satış kooperatiflerini ve tarım kredi kooperatiflerini,
************ e) Üst Kuruluş; Kanun, 1/6/2000 tarihli ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun ile 18/4/1972 tarihli ve 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununa göre kurulup faaliyet gösteren kooperatif birliklerini, bölge birliklerini, merkez birliklerini ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliğini,
************ ifade eder.
*
|