|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av.Selim Balku |
 |
|
|
|
|
|
|
Stajyer avukatın, adliye staj aşamasında olsa dahi, hacze gitmesinin ne sakıncası olabilir?
|
|
 |
|
 |
|
Avukatlık Staj Yönetmeliği Madde 13.
"
Staj kesintisiz olarak yapılır. Stajyerin haklı nedenlerle devam edemediği günler Avukatlık Kanununun 23 üncü maddesinde belirtildiği şekilde tamamlattırılır. Haklı nedenlerin kanıtlanması stajyerin yükümlülüğündedir. "
Avukatlık Staj Yönetmeliği Madde 19.
"Stajyer, avukat yanında staja başladıktan sonra,
avukatın yazılı oluru ile onun gözetim ve sorumluluğu altında, sulh hukuk, sulh ceza mahkemeleri ile icra tetkik mercilerinde avukatın takip ettiği dava ve işlerle ilgili duruşmalara girebilir ve icra müdürlüklerindeki işleri yürütebilir."
Avukatlık Staj Yönetmeliği Madde 32.
"Avukatlık stajı için Avukatlık Kanununun ve Yönetmeliğin öngördüğü şart ve nitelikleri yitirenler, esasen bu şart ve niteliklere sahip olmadıkları staja başladıktan sonra anlaşılanlar, staj listesinden silinme isteminde bulunanlar,
stajın kesintisiz yapılacağı kuralına uymayanlar, meslek kurallarına ve Yönetmelik ile belirlenen esaslara yazılı uyarıya rağmen uymamakta ısrar gösterenlerin adı,
Baro Yönetim Kurulu kararı ile staj listesinden silinir."
TBB Disiplin Kurulu Kararı
T. 11.03.2011
E. 2010/647
K. 2011/143
ÖZET:Baro Disiplin Kurulu, stajyer avukatın staj dönemini bitirmeden Avukatlık Yasasının 26.maddesine aykırı olarak işlem yapmış olması sebebiyle, diğer şikâyetli avukat hakkında ise yanındaki stajyerin stajını bitirip bitirmediğini araştırmadan, özen borcuna aykırı eylemi sebebiyle her iki şikâyetlinin uyarma cezası ile cezalandırılmasına karar vermiş, karara şikâyetliler tarafından itiraz edilmiştir.
...
Avukatlık Yasasının 26.maddesi “stajyerin, avukat yanında staja başladıktan sonra avukatın yazılı muvafakati, gözetimi ve sorumluluğu altında iş takip edebileceği” hükmünü taşımaktadır. Şikâyetli Av.Y.Ö., eylem tarihinde stajını yaptığı avukattan değil bir başka avukattan talimat alarak haciz işlemini gerçekleştirmiştir. Bu şekilde yanında staj yaptığı avukatın gözetim ve denetimi dışında işlem yapmasından ibaret eylemi disiplin suçunu oluşturmaktadır.
...
Avukatlık Yasasının 26.maddesi avukatın, kendi yanında staj yapan stajyerine bir takım hukuki işlemleri yaptırabileceği hükmüne yer vermiş iken, şikayetli avukat bu kuralı göz ardı ederek stajyeri olmayan, bir başka avukat yanında staj yapan diğer şikâyetliye şikâyetçi şirketin işyerinde haciz yapılması talimatını vermek suretiyle Avukatlık Yasası ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları gereğince mesleğin yerine getirilmesi sırasında kendisinden beklenen özen ve doğruluk ilkelerine aykırı davranmış olmakla, eylemi disiplin suçunu oluşturmuştur.
 |
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av.Buğcan Çankaya |
 |
|
|
|
|
|
|
Ancak, muvafakatname veren avukatın burda suç işlediğini varsayamıyorum, bir meslektaşımızın dediği gibi hacze katiplerin gitmesi gibi bir durum söz konusuyken stajyer avukatın gitmesindeki sakıncayı pek anlayamadım.
|
|
 |
|
 |
|
Muvafakatname verebilmek için buna yetkiniz olması gerekmektedir. Katibinizi gönderebilirsiniz. Ama olaydaki katibiniz de değildir. Siz meslek mensuplarına tanınan hak ve yetkiyi kullanmış oluyorsunuz. Örneğin şöyle ki Katip hazurun olarak yer alır hukuki manada alacaklı temsilcisi değildir. Alacaklı vekilini temsilen gelebilir fakat bu temsil de Alacaklının veya Alacaklı Temsilcisinin hak ve yetkisini kullanamaz. Örneğin Taahhüt alamaz Taahhüdü imzalayamaz. Diğer bir örnek haciz talebinizde kapının gerekli halde çilingir vasıtasıyla açılmasını talep etmemişseniz müdürlükten hacze gönderdiğiniz katip kapı kapalıysa orada bunu talep ederse memur reddeder/reddedebilir. Fakat Muvafakatnamesi olan Stajyer Avukat Tüm icra işlemlerini yapabilir.
İcra söz konusuysa çok usulsüzlüğümüz var çoook... Alacaklı Borçlu Memur... Saygılarla.