Mesajı Okuyun
Old 28-12-2011, 18:19   #7
Av. Çıldır

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Bülent AKÇADAĞ
Sayın Çıldır,

Her iki davanın ayrı ayrı açılmasında ne gibi bir zorunluluk bulunmaktadır ? Bu zorunluluk hangi kanun maddesi ya da hangi içtihada dayanmaktadır ? Aydınlatırsanız sevinirim

Kaldı ki şahsi fikrim alacak ve hizmet tespit davalarının birlikte açılabileceğidir.

Sayın Meslektaşım;

Öncelikle iddiam herhangi bir kanun maddesine dayanmıyor ancak uygulamada bu şekilde tefrik kararı verilerek ayrılan birçok dosya gördüm ve duydum.

Bunun benim bildiğim iki gerekçesi bulunmaktadır;

1- Hizmet tespit davalarının kamusal niteliğidir; yani davayı açtıktan sonra siz davayı takip etmeseniz bile davanın hakim tarafından re'sen yürütülmesi ve karar verilmesi gerekmektedir. Hatta hizmet tespit davasından feragat edilmesi dahi mümkün değildir. Alacak davalarında ise böyle bir durum olmayıp davanın takibi sizin talebinize bağlıdır. Bu iki dava bu sebeplerle bir arada görülmemektedir.

2- Bir diğer hizmet tespit davalarında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun zorunlu taraf olması durumudur. Alacak davasını sadece işveren(alt/asıl yada her ikisi) e karşı açılabilecek bir dava olduğundan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun taraf olması mümkün değildir.

Sayın Meslektaşım tarafından sunulan Hukuk Genel Kurulu kararını ilkkez gördüm ancak yeterince inceleme fırsatım olmadı. Eğer böyle bir durum varsa ve her ikisi bir arada görülebiliyorsa uygulamada yanlış yapılıyor demektir.

Saygılarımla.