27-12-2011, 17:45
|
|
|
Sn Meslektaşlarım bu durum dava konusu olaya göre değişir ör. benim Sulh hukuk mahkemesinde tarafıma hükmedilen 1,03 TL vekalet ücretine konu olan davam tapu iptali ve tescili davasıdır. tazminat veya alacak davası değildiki ben bu davada davacı vekiliydim ve dava tamamıyla bizim lehimize sonuçlanmıştır. Sonuç itibariyle ben bu dava için bir yıl boyunca duruşmaları takip edip keşiflere katıldım . Ben de bazen takdir edilen vekalet ücretlerini haksız( fahiş) buluyorum ama bence yeni yapılan değişiklikler adaleti sağlamada eksik kalmıştır. Fahiş hükmedilen vekalet ücretlerini dengeleyelim derken çıkan sonuçlar hem kişilerin hak arama özgürlüğünü sekteye uğratmış hemde avukatlık mesleğini ayaklar altına almıştır.
Şöyleki avukat söz konusu bu tür davalarda karşı taraftan avukatlık ücreti alamıyacağı için kendi müvekkilinden bunu almak isteyecek ve müvekkilinden önceki aldığı vekalet ücretinden biraz daha fazlasını isteyecektir. Zaten değişen Humuk çerçevesinde dava harcı tanık ücreti bilirkişi, keşift ücreti vs. peşin yatırıldığı için ve vekalet ücreti söylendiğinde bu miktar müvekkile fahiş gelecek ve vatandaş bu meblanın hepsini avukat alıyormuş hissine kapılacak bu durumda yine avukatlık mesleğinin itibarını zedeleyecektir. Diyelimki bu durumu avukat müvekkiline izah etti Yinede dava açmanın kendine çok Fahiş geleceğinden vatandaş hakkını aramaktan vazgeçecektir. Bu durum başıma benim Hmk değişikliğinden sonra çok geldi harçların hepsi aynı anda yatırıldığı zamana yayılmadığı için dava açmaktan vaz geçen bir çok müvekkilim oldu. Yapılan son değişiklikle birlikte vekalet ücretlerinin de artırılarak müvekkile söylendiğinde yaşanacak son durumu buyurun siz düşünün. Yapılan değişiklikle derdest dava sayısının düşürülmesi ve davaların daha kısa sürede sonuçlanması amaçlanmıştır ancak Hakkını aramak isteyen halka bu durum çok fahiş geleceği için hakkını aramaktan vaz geçecektir. Dolayısı ile söz konusu dava sayısında azalış olacaktır ama vatandaş hak arama özgürlüğünü de kullanamıyacaktır.
Yoksa bazı davalar için takdir edilen fahiş vekalet ücretlerini bende adaletli bulmuyordum bir düzenleme yapılmasını gerektiğini düşünüyordum ama bunun için bir kıstas yapılmalı yapılan değişiklikler ve düzenlemeler tam amaca hizmet etmemekte eksik gelmektedir bu sefer de avukatlık mesleğini ayaklar altına alınmıştır. Bence bu eksiklerin tamamlanıp bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir.
|