Mesajı Okuyun
Old 24-12-2011, 16:16   #5
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Avukat934,

Alıntı:
Yazan Avukat934
...Müvekkilim çeki bankaya ibraz ettikten sonra çeke karşılıksız damgası vurulmuş ve müvekkilim bu aşamadan sonra çek üzerindeki bankaya ibraz cirosunu çizmiştir. Bu cironun çizilmesinden sonra şu anda çeki müvekkilime veren firmanın cirosu çek arkasında duruyor..

...keşideci ve cirantaya takip açabilir miyiz?

...savcılığa suç duyurusunda bulunabilir miyiz ? ..

TTK m.702: "Cirosu kabil bir çeki elinde bulunduran kimse son ciro beyaz ciro olsa bile kendi hakkı müteselsil ve birbirine bağlı cirolardan anlaşıldığı takdirde salâhiyetli hâmil sayılır. Çizilmiş cirolar bu hususta yazılmamış hükmündedir..."

İbraz cirosu çizilmiş olsa da anladığım kadarıyla müvekkilinize yapılan ciro+teslimde sorun yok ve çek, müvekkilinizde. Bu durumda müvekkiliniz halen yetkili hamil konumundadır.

+

TTK m.720: "Vaktinde ibraz edilmiş olan çekin ödenmemiş olduğu ve ödenmeden imtina keyfiyeti:

1. Resmî bir vesika ile (Protesto);

2. Muhatap tarafından, ibraz günü de gösterilmek suretiyle, çekin üzerine yazılmış olan tarihli bir beyanla;

3. Bir takas odasının, çek vaktinde teslim edildiği halde ödenmediğini tesbit eden tarihli bir beyanı ile;

Sabit bulunduğu takdirde hâmil; cirantalar, keşideci ve diğer çek borçlularına karşı müracaat haklarını kullanabilir."

Müvekkiliniz, söz konusu çekin yetkili hamilidir, her ne kadar ibraz cirosu çizilerek işbu ciro yazılmamış sayılacak ise de (TTK m.702); çekin muhatap bankaya ibrazında ciro mecburiyeti söz konusu olmadığından* müvekkilinizin kambiyo senedine mahsus yolla icra takibinde bulunmasının mümkün olduğu kanaatindeyim.

* Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, 26.10.2010 T., Esas: 2010/12016, Karar: 2010/24964: "...şikayet konusu yapılan takip dayanağı hamiline yazılı çekte, C____ B____'na ait son cironun beyaz ciro olduğu ve ciro silsilesinde kopukluk olmadığı görülmektedir. Ayrıca çekin bankaya ibrazı sırasında, senetten doğan hakların temliki amacı bulunmadığından, yasal olarak ciro edilmesi zorunlu değildir. Takip alacaklısının, beyaz ciro ile çekteki hakkı eline geçirmiş olması nedeniyle, yetkili hamil olarak takip yapmasında yasaya uymayan bir yön yoktur..."


Cezai açıdan: Yargıtay 10. Ceza Dairesi, 11.01.2011 T., Esas: 2009/12640, Karar: 2011/241: "... Suça konu 05.03.2006 keşide tarihli çek fotokopisinde, şikayetçi H____ A____'a ait cironun iptal edilmiş olduğu, TTK’nın 702. maddesine göre iptal ediliş ciroların yok sayılacağı dikkate alınarak; suç konusu çekin ibraz anında alınan fotokopisinin okunaklı ve onaylı örneği ile gerektiğinde aslı getirtilip, şikayetçinin cirosunun iptal edilip edilmediğinin ve ibraz eden konumda olup olmadığının, buna bağlı olarak şikayet hakkının bulunup bulunmadığının saptanması, sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerekirken, eksik araştırma ile mahkumiyet hükmü kurulması,... bozmayı gerektirmiş..."

Saygılar...