24-12-2011, 00:13
|
|
|
KOOPERATİF VE ÜST KURULUŞLARI GENEL KURULLARINDA BULUNDURULACAK TİCARET BAKANLIĞI TEMSİLCİSİNİN NİTELİK VE GÖREVLERİ HAKKINDA TÜZÜK
m.5/b:
Toplantıya katılmaya hak kazanmış olan ortakları gösteren listenin, Türk Ticaret Kanununun 376 ncı maddesine uygun şekilde düzenlenip düzenlenmediği, listenin ortaklar veya ortak temsilcileri tarafından imzalanıp imzalanmadığı, hazır olanların görebileceği bir yere asılıp asılmadığı,
Bu düzenleme gereği, kooperatif yönetim kurulu her genel kurul toplantısından önce ortaklar listesini (hazirun cetveli) hazırlamakla ve ortakların bilgisine sunmakla yükümlü olduğundan; ticari defter veya işletme sırrı (KoopK.m.25) kapsamında sayılmayan bu bilginin yönetim kurulundan her zaman istenebileceği ve reddinin dava konusu edilebileceği kanısındayım.
Ayrıca genel kurul tutanağı ekinde ticaret sicil memurluğuna sunulması gereken ortaklar listesinin ticaret sicilinin aleniyeti kapsamında görülebilir olması gerekir.
Fakat bu liste, bir önceki genel kurul sırasındaki ortak durumunu gösterir. Güncel olanın yönetim kurulundan talep edilebilmesi mümkündür.
|