Sayın HUKUKDOKTORU,
 |
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan HUKUKDOKTORU |
 |
|
|
|
|
|
|
Şimdi bu yazıda hekimlik mesleğine yönelik bir hakaret, bir aşağılama var mı?
|
|
 |
|
 |
|
Neticede bir akademisyen olarak benden daha iyi bileceğinizi düşünüyorum ancak herkese sorduğunuz için naçizane fikir bildirme cesaretini buldum:
Ceza hukuku açısından bakarsak "hekimlik mesleğine" (veya bu bağlamda herhangi bir mesleğe) karşı hakaret edilebilmesini mümkün görmüyorum, kanunun lafzına bakarsak (".. kimseye ...") hakaret suçu kişiye karşı işlenir. Bu sözler eğer genel olarak hekimlik hakkında değil, hekim A hakkında yazılmış olsaydı, hakaret suçunun unsurlarını tartışabilirdik ancak mesleğe yönelik yazıldığında suç unsuru yoktur diye düşünüyorum.
Aksini kabul etsek dahi, olayda çoğunluğa yönelik bir genelleme var, bütüne yönelik değil. Yazarın yorumunun Türkiye'deki hekimlerinin hepsini değil, çoğunluğunu nitelediği oldukça açık.
Yaşadığımız çağda bu tip yorumları ifade özgürlüğü kapsamında görmemiz ve hemen dava açmayı düşünmek yerine, gülümseyerek karşılamayı öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu yorumum elbette bu ifadeden alınan hekimlere yönelik değil, aynı eleştiriyi her dizide gördükleri kötü avukat karakteri için dava açmayı düşünen hukukçu meslektaşlarım için de yapıyorum.
Resmin büyük parçasına odaklanırsak, herhangi bir meslekle ilgili toplumun bir kesiminde böyle bir "inanış" varsa, bunun dile getirilmesini hukuk eliyle cezalandırmaya çalışmanın bu inancı kuvvetlendirmekten başka bir işe yaramayacağını, bu eleştirilere sağduyulu ve pozitif bir tavırla yaklaşmanın sorunu çözme konusunda daha yapıcı bir adım olabileceğini düşünüyorum.
Bu bağlamda Sayın Dikici'nin bu yorumu eleştiri olmasına ben de katılıyorum ama ben eleştirinin "ağır" olduğunu da düşünmüyorum, sadece her eleştiri gibi subjektif.