22-12-2011, 09:57
|
#4
|
|
Hukuk kuralları arasındaki hiyerarşi idareyi bağlamaz:
Kanunlar anayasaya, yönetmelikler kanuna, yönergeler yönetmeliklere uygun olmalıdır. Uygun olmazsa ne olur? İdare bu sorunun yanıtını aramaz. İdare en alttaki kuralı uygular. En alttaki kural en ayrıntılı olanıdır ve en olaya en yakın kuraldır.
İdare tarafından en alttaki kuralın uygulanması doğrudur. En alttaki kural üstteki kurala aykırı olsa bile, eğer henüz iptal edilmemişse idare tarafından uygulanmalıdır. Aksi halde kimi idareler anayasaya aykırı olduğunu iddia ettikleri kanunu uygulamaz; kanuna aykırı olduğunu iddia ettikleri yönetmelikleri uygulamaz. Bu durum keyfilik yaratır. İdarenin, bir kuralın üst kurala uygunluğunu denetleme yetkisi yoktur.
İdarenin işleminde hukuka aykırı olan kuralın uygulanması haksızlık yaratmaz mı? Eğer yargıya gidilirse haksızlık düzelir. Mahkemeler kurallar arasındaki hiyerarşi ile bağlıdır. Mahkemeler kanunu uygular. Kanun anayasaya aykırı ise mahkemenin anayasa mahkemesine başvurma yetkisi vardır. Yönetmelik kanuna aykırı ise yönetmelik hükümleri mahkemeyi bağlamaz.
Sorulan somut olayda ise, idare, yönetmeliğe aykırı olsa bile halen geçerli bir yönergeyi uygulamamakla bence yanlış yapmıştır. Ama idarenin bu yanlışını düzeltmek için mahkemeye gidilirse mahkeme de yönetmeliğe aykırı yönergeye itibar etmeyecek ve sonuç değişmeyecektir.
Saygılarımla
Meraklısına Not:
Her ne kadar idarenin alt kuralın üst kurala uygunluğunu denetleme yetkisi ve görevi bulunmamakta ise de Sayıştay denetimlerinde üst kurala aykırı olan alt kuralı uygulayan memurlara kamu zararı tazmin ettirilmektedir.
|