Mesajı Okuyun
Old 21-12-2011, 23:41   #2
Av.PUDY

Alıntı:
Yazan 06Cumhur
Bu günkü medyada böyle haberler bulunmaktadır.
Anayasa Mahkemesince, olağanüstü zamanaşımındaki " ölü kişi" ibaresi de iptal edilmişti.
Şimdi de bu değişiklik, her halde güzel olacak. Tapuda intikal, hâlen, mirasçılardan birinin nüfus kimliği ve veraset ilamı ile başvurusu ve belli " intikal harcı" nı ödemesi suretiyle yapılabilmektedir.
Bu konuda fikri veya görüşü olan değerli meslektaşlarımız var mı?
Saygılarımla.

tapu dairelerinde tapu memurları artık mirasçıların adına hareket ederek ölen kişinin tüm mirasçılarını resen tespit ederek veraset işlemlerini yapacak ölenin taşınmazlarının tespitini yaparak ölenin mirasçılarının taşınmazlar üzerindeki paylarınıda belirleyerek tapu defterine kaydedecektir. Tapu Müdürlüğünün tüm bu işlemlerine karşı mirasçıların itiraz hakları mevcuttur. Hatta mirasçılardan birinin devlete karşı bir borcu varsa yada vergi vs gibi borçları varsa tapu bu işlemleri yaparken bu durumu tespit ettiği taktirde borcu bulunan mirasçının borcu miktarında payına intikal eden miras payının üzerine bu borcu yansıtacaktır yine bu işleme karşı itiraz hakkı mevcuttur. Aslına bakarsanız veraset ve paylaşma işlemlerinde vatandaşın yapmış olduğu bürokratik işlemlerin hepsini tapu müdürlükleri kendileri resen yaparak vatandaşın bürokrasi işlemlerinin yükünü almış olacaktır. Ancak mirasçının borcundan dolayı payına intikal edecek olan miras alacağına karşı Tapu müdürlüğünün kendisini İcra müdürlüğünün yerine koyarak işlem yapması ne kadar doğru olacaktır bilemiyorum. Birde Mirasçının mirası reddetme durumu var ise ne gibi işlemlere tabi tutulacak Tapu müdürlükleri nasıl bir tutum sergileyecek bilemiyorum ...