Mesajı Okuyun
Old 19-12-2011, 18:58   #1
AV.HANİFE

Dikkat Senette ciro silsilesi bozuk mudur?

Çok bilgi sahibi olmadığım bir konu için siz meslektaşlarımın yardımına ihtiyacım var..
A şahsı C lehine senet keşide ediyor.
B şahsının da, A şahsının kefili olarak senet ön yüzünde imzası var.
Ancak keşideci A senedin arka yüzüne adi işletme olan kuruyemiş dükkanının kaşesini vurup ilk ciranta olarak senedin arkasını imzalıyor.
Ama senedin arkasındaki adi işletme tüzel kişiliğe sahip olmadığından keşideci A nın adı senedin arkasındaki kuruyemiş işletmesinin kaşesinde açıkça A diye yazıyor..
Senedi müvekkilim C adına takibe koyduk.
Kefil; ciro silsilesi bozuk diye şikayet yoluna gitti.Kefilin iddiasına göre keşideci A lehtar C iken senedin arka yüzünde keşideci A nın adi işletme olan kuruyemiş dükkanının kaşesi var dolayısyla ciro silsilesi bozuk diyor.Kefilin iddiasına göre senedin arkasındaki ilk cironun lehtar olan müvekkilim C ye ait olması lazım.
Eğer kefilin iddiasını doğru kabul edersek kefil B , keşideci A nın yine kendi kendi işletmesi olan ve tüzel kişiliği olmadığı için kuruyemiş dükkanına dolaysıyla A ya ait olan borcuna kefil olduğunu iddia ediyor.
Konuya ilişkin net bir Yargıtay kararı bulamadım.
Pratikte çoğu müvekkilim şirket senedi veya çeki alırken ilk sıraya şirket ortaklarından birinin şahsi imzasını da alıyor.Ama lehtar ön yüzde aslında müvekkilim oluyor.
Bugüne kadar bu şekilde bir sürü ihtyati haciz aldım.Hiç sorun çıkmadı.Ama şimdi kefil B nin ,ben aslında keşideci A nın kendi adi işletmesinne dolayısıyla yine keşidecinin kendi kendisine olan borcuna kefil olmuştum.Silsile bozuk iddiasına karşı nasıl bir savunma yapacağım??
Ya da bu konuda benim bulamadığım bir Yargıtay kararı var mıdır??