12-12-2011, 21:16
|
|
|
Acentelik ve borç ilişkisi
Merhabalar;
Konu biraz karışık olduğu için sizlerinde görüşleriniz öğrenmek istiyorum, değerlerini görüşlerinizi esirgememeniz dileğimle.
Bir şirket Araç kiralama işi yapıyor ve başka bir ilde bir şahıs firması ile acentelik sözleşmesi yaparak çalışmaya başlıyorlar. Otomobiller acentelik veren firmaya ait. Acentelik alan firma veren firmanın faturalarını kesiyor faturalarını tahsil ediyor yani herşeyi onun namına yapıyor. Ay sonlarında komisyon oranınca kendi faturasını kesip acentelik verene gönderiyor ve parasını alıyor. Acentelik verende aylık olarak bazı malzemeleri, bir yakıt kartı aracılığıyla kullanılan yakıt vb. gönderdiği malzemeleri acentesine fatura ediyor ve ay sonlarında acentenin komisyon faturasından mahsuplaşıp geri kalanı acentesine ödüyor. Fakat aralarında bir anlaşmazlık çıkıyor, normalde acente günlük olarak acente veren adına yaptığı tahsilatları ptt kanalıyla acente verene gönderiyor. ve bunların gönderenide alıcısıda acente veren firmanın ismi mevcut. Fakat bazı ödemeleri acente kendi firma hesabından ve "fatura ödemesi" açıklaması ile gönderiyor bu gönderdiği paralarda acente verene göndermesi gereken günlük tahsilatlar. Acente verende hiç açıklamalarada bakmadığından gelen paraları kendi iç işleyişlerinde programdanda bakarak günlük gelmesi gereken paralarmış gibi işliyor. Fakat şimdi acente diyorki ben "kendi hesabımdan" ödediğim paraları acente verenin bana kestiği faturalara istinaden olan borçarıma ödedim. açıklamalarınada fatura bedeli diye belirttim.
Yani acente kendi kestiği komisyon faturalarının tarafına eksik yatırıldığını idda ederek icra işlemi başlatıyor.
Acente verende benim paraları eksik yatırma nedenim ona kestiğim faturalardan doğan alacaklarımdır diyor ve itiraz ediyor.
Acentede ben onların paralarını şu şu tarihlerde şu hesap numarasına yatırdım diyor ve belgeliyor. itirazı iptal davası açıyor. Duruşmaya az kaldı.
Şimdi acente tahsil ettiği paraları acente verenin faturalarını kesip araçlarını kiralayıp buna göre tahsil ediyor ve acente verene gönderiyor. Burası tamam fakat acente mahkemede ben hepsini tam olarak elden teslim ettim paraları zaten kendi faturaları kendi paraları benimle ilgili yok gibi savunsa veyahut başka bir yol denese bizim bu davayı kazanma şansımız varmı. Mahkeme acenteden günlük yaptığı tahsilatlarını kesin olarak kanıtlamasını istermi.
Sizlerden bu davanın seyri hakkında görüşler almak istiyorum.
Yardımlarınızı bekliyorum.
|