|
|
|
|
Hukuki Ehliyete haiz olduğuna dair, Vasiyetname tarihinden 2 ay önce Sağlık Kurulu, 15 ay sonra 2 uzman raporu verilen 50 yaşındaki kişinin, adı geçen rapor tarihlerinde ve vasiyetname tarihinde de Demas nedeniyle ehliyetsiz olduğuna 2 yıl sonraki Adli Tıp Raporu ile karar verilirse, Durumdan şüphelenmeyen ve Rapor aldırmaya gerek görmeden Vasiyetnameyi yapan Noter Sahte evrak tanzim etme suçundan mı görevi ihmal-suistimal suçundan mı ceza alır yoksa beraat mı eder? Bu konuya uyan bir içtihat var mı ? Çok aradım ben bulamadım hatta bu nedenle açılmış bir ceza davası da göremedim.
Arkadaşların görüşlerini bekliyor, saygılar sunuyorum
|
|
 |
|
 |
|
Noter işlem tesisi ederken ilgilinin gerçek iradesini ve işlemi yapabilme yeteneğini araştırmak zorundadır. Şayet, kişide işlemi yapabilme yetisi görmezse işlemi yapmamalıdır. Aksi takdirde disiplin, ceza ve hukuk sorumluluğu doğabilir.
Demans hastalığı da evre evre ilerleyen bir rahatsızlık olup, esasen 50'li yaşlardan itibaren ortaya çıkan bir hastalıktır. Noterin işlemi yaparken ilgiliyi harici olarak bu açıdan gözlemesi gerekir.
İlgilinin o anda hastalığının derecesini bilmediğimizden noterin sorumluluğuna ilişki net bir şey söylemek zordur. Bu hususta işlem şahitler huzurunda yapılmışsa onlar da dinlenebilir. Saygılar.