Mesajı Okuyun
Old 09-12-2011, 17:32   #49
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Evran KIRMIZI
TTK
Madde 5 - Aksine hüküm olmadıkça, dava olunan şeyin değerine göre asliye hukuk veya sulh hukuk mahkemesi ticari davalara dahi bakmakla vazifelidir.

Şu kadar ki; bir yerde ticaret mahkemesi varsa, asliye hukuk mahkemesinin vazifesi içinde bulunan ve bu kanunun 4 üncü maddesi hükmünce ticari sayılan davalarla hususi hükümler uyarınca ticaret mahkemesinde görülecek diğer işlere ticaret mahkemesinde bakılır.
-----------------------------
HMK
Çekişmesiz yargı işleri
MADDE 382/2) Aşağıdaki işler çekişmesiz yargı işlerinden sayılır:
e) Ticaret hukukundaki çekişmesiz yargı işleri:
6) Kıymetli evrakın iptali.

MADDE 383- (1) Çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemesidir.
--------------------

Kanunları çorba yapar gibi yaparsak daha çok tartışırız. Hem HMK'da Hem TTK'da "aksine bir düzenleme olmadıkça" ibaresi vardır. Ancak kişisel görüşüm; TTK m.4'ün görev ile ilgili olmayıp ticari dava tanımını yapmak üzere düzenlendiği, md.5'in ise Ticaret Mahkemeleri ile Asliye Hukuk Mahkemeleri arasındaki işbölümünü düzenlediğidir.
Yani bir hukuk davasında yetki ve göreve ilişkin belirleme öncelikle HMK'daki hükümlere göre yapılmalıdır. HMK bu konuda çok açık bir düzenleme yapmış ve görevi Sulh Hukuk Mahkemesine vermiş.
Bu konuda TTK hükümlerinin uygulanması gerektiğini söyleyen, Ticaret Mahkemelerini görevli kabul eden arkadaşlarıma hatırlatmak isterim: Eski yasaya göre miktar ve değeri 7.080 TL'nin altında olan davalar ticari de olsalar, iki taraf tacir de olsa, mutlak ticari dava da olsa sulh hukuk mahkemesinde görülüyordu. Bunun dayanağı ise HUMK idi. Yani hangi davaların (asliye) ticaret mahkemesinde görülüp görülmeyeceğinin temel belirleyici olanı HMK'dır.
Bana göre de Sulh Hukuk Görevlidir.
Saygılar

Bu tartışmada, karşıt görüş altında dile getirilen gerekçeler içinde, en isabetli ve en mantıklı gerekçenin bu olduğunu düşünüyorum. Çok teşekkürler.