Mesajı Okuyun
Old 09-12-2011, 11:34   #7
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. İbrahim YİĞİT
Düşünceme göre;

İşyerinin yaz-kış açık olması işçi ile mevsimlik iş sözleşmesi imzalanmasını engellemez. Sezonda çok işçiye ihtiyaç duyan işveren sezon harici az işçi ile işyerini çevirebildiği için sözleşme ilişkisine değer veren kanun koyucu bu ayrık durumu düzenlemiştir. Somut örnek bildiğim kadarı ile turistik bir ada olan Avşa adasının kışın nüfusu 3-4 bin iken yazın turistlerin ve tatilcilerin akını sebebiyle 30-40 bini bulmaktadır.

Bu nedenle işyeri çalışma düzeninin gerektirmesi nedeniyle işveren mevsimlik iş sözleşmesi yapılmasını teklif etmiş, işçi de kabul ederek yeni bir sözleşme ilişkisi kurulmuştur. İşçinin daha önceleri tam süreli olarak belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışma dönemi bitmiş, mevsimlik iş sözleşmesi ile çalışma dönemi başlamıştır. Bu noktada belirtmek gerekirse 22. maddedeki iş şartlarının değişmesi de söz konusu değildir zira taraflar arasında yazılı bir sözleşme yapılmıştır.

Somut olayda sezon diye tabir edilen, mevsimlik iş sözleşmesindeki askı süresinin başlaması durumunda işveren iş sözleşmesini askıya almak istemiştir. Meslektaşımızın bu durumu ücretsiz izin diye nitelemesinin bir önemi yoktur. Sözleşmeye göre askı süresini başlatmak isteyen işverene karşı işçi geçersiz nedenle (somut olayda neden belirtilmemiş olması da eksikliktir) karşı koymuş, işveren işçisini geçerli nedenini bildirmesi aksi halde işbaşı yapması hususunda ihtar ile uyarmıştır. Artık bu ihtara icazet etmeyen ve devamsızlık yapan işçinin iş sözleşmesinin 25. madde gereğince feshinde işvereni haklı kabul etmek gerekir diye düşünüyorum. Bana göre işçi kıdem tazminatı alamaz

Sayın Yiğit;

Belirttiğiniz hususların birçoğunda çok haklısınız.

Ancak şu hususu belirtmek gerekir; nasıl ki soruda ya da sözleşmede askı hali yerine ücretsiz izin ifadesinin kullanılması sonuca etkisiz olabilecekse, aynı şekilde tarafların sözleşmeye verdiği "mevsimlik iş sözlemesi" ismi de önemsiz olabilecektir.

Malumunuz olduğu üzere, İş Kanunu'nun 22. maddesi uygulamada çok hassasiyet gerektiren, en tartışmalı konulardan birisidir.
İşçinin çalışma koşulları, mevzuat, sözleşmeler ve iş yeri uygulamalarıyla belirlenir.

Bunun yanısıra, normal orta zekalı ve İYİNİYETLİ bir işçide ya da işverende oluşacak beklenti de bu noktada önem arz eden bir unsurdur.

Bu itibarla çalışanda "haklı olarak" 2011 yılında (da) tam yıl çalışacağına dair bir inancın oluşmuş olmasını yabana atamayız düşüncesindeyim.