Mesajı Okuyun
Old 06-12-2011, 14:56   #2
sumeyra

 
Varsayılan

1- Malik sıfatıyla kuru mülkiyet sahibinin yalnız başına dava açma olanağı yoktur. İntifa hakkı sahibiyle birlikte dava açması gerekir. Yargıtay bu konuya ilişkin bir kararında “Çıplak mülkiyet hakkı sahibi intifa hakkı sahibinin muvafakatini alsa dahi ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açamaz” bu görüşü benimsemiştir.Yargıtay 6.HD. 18.11.1986 T., 11228 E., 13019K.,
Kiralayanlar birden fazla ise, aralarında zorunlu dava arkadaşlığı vardır. Bu durumda davanın kiralayanların tümü tarafından açılması gerekir. Kiralayanlardan sadece biri tarafından açılan dava geçersizdir. Geçersiz olarak açılan dava, diğerlerinin muvafakati alınarak geçerli hale getirilemez.
Kiralanan yer müşterek mülkiyete bağlı bir yer ise paydaşlardan biri veya birkaçının gereksinimi için açılacak ihtiyaç nedeniyle tahliye davası , pay ve paydaş çoğunluğuna dayanmalıdır.Bu davanın akit olmayan bir paydaş için açılabilmesi, pay ve paydaş çoğunluğunun sağlanmasına bağlıdır. Bu sağlanış, ya davaya katılma ya da davaya muvafakat biçiminde olabilir.
2-Mülk sahiplerinin, birkaç dükkanı olması sebebiyle bu dava reddedilebilir. İhtiyaçta samimi olmadıkları her türlü delille ispat edilebilir.
3-İşyerinin kafeterya yada benzer bir işletmeye uygun olmaması davanın reddi için yeterli dir. Keşif sırasında bu uygunsuzluğu özellikle dile getirmek vearaştırılmasını istemek gerekir. Bilirkişi raporlarında açılacak olan işletmeye işyerinin uygun olmadığı yönünde rapor verilirse dava reddedilir.