Mesajı Okuyun
Old 30-11-2011, 10:14   #3
Av. R. Onur ÇINAR

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan 06Cumhur
Muris 9,5 yıl önce kardeşleri ile veraset yolu ile iştiraken malik bulunduğu bir taşınmazı kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile müteahhide devretmiş. Arsanın devri karşılığında kendisine devredilecek daireleri ise hiç üzerine almadan müteahhitten birini imam nikahlı eşine(İ)'ye diğerini ise yasal mirasçısı olan ve vefat eden evladının çocuğuna (torununa-T1'e) devretmiştir.
Bu cümlenizden yola çıkarak şu hususu belirtebilirim ki,
muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescil davası,her şeyden önce; murisin tapuda kendi adına kayıtlıtaşınmazların, muris tarafından sağlığında ,temlik edilmesi halinde söz konusu olabilmektedir. Yukarıdaki paragrafta, ben böyle bir durum göremedim, belki, yanılıyorumdur.
T1 ve İ üzerinde kayıtlı bulunan bu evin terekeye dahil edilerek diğer mirasçılar adına elbirliği mülkiyet halinde kayıt edilmesini istiyor diyorsunuz.( TMK m.669) T1 de yasal karine sizden tarafa olup, İ' ise mirasçı olmadığı gibi ölüm tarihinden bir seneden çok çok önce kendisine temlik yapılmış olup, terekede tarlalar da bulunduğuna göre,saklı payın ihlali zor görünüyor; tenkis çerçevesi içine de girmez. (ayrıca İ' ye denkleştirme, kanunda yoktur, mirasçı değildir. Tapu iptali de yoktur.). Siz en iyisi, önce ölüme bağlı resmi vasiyetnamenin açılmasını ve murisin son arzuları ile düzenlemelerini bir görün ve konuyu sonradan değerlendirin veya paylaşın. Kolay gelsin.

Üstadım her şeyden önce teşekkür ederim.
Ancak burada müteahid ile yapılan sözleşmeyi davada delil olarak sunup aslında dairelerin muris adına kayıtlı olması gerektiğini, murisin rızası ile T1 ve İ'ye dairelerin devredildiğini dolayısı ile asıl işlemin muristen T1 ve İ'ye devir işlemi olduğunu savunmak gerekir diye düşünüyorum. Dolayısı ile ben tek davada iki davalıya iki dairenin muris adına kaydedilmesi için tapu iptali ve tescil davası açmayı düşünüyorum.

Kafam çok karışık...