25-11-2011, 15:37
|
#1
|
|
Kismİ KesİnleŞme Şerhİ Vermeyen Hakİmİn SorumluluĞu
Öncelikle sorumu okuyarak vakit ayırdığınız için teşekkür ediyorum.
Boşanma ve tazminat talepli dava karar çıktı. Davacı tarafça karar temyiz edilmedi. Davalı olarak kararı boşanma yönünden kabul ederek sadece tazminata ilişkin kısmını temyiz ettik. Kısmi temyiz sebebi ile boşanma hükmünün kesinleşmesini talep ettik. Talebimiz hakim tarafından davacı tarafa tedbir nafakasına hükmedildiğinden ve kesinleşme ile bu nafaka sona ereceğinden bahisle reddedildi. Davacı tarafca temyiz sözkonusu değil! yargıtay kararlarıyla da ortada olduğu üzere boşanma hükmü kesinleşmiş durumda. Yargıtay ile görüştüğümüzde kesinleşme işleminin bir idari işlem olduğu ve dosyanın onaylı sureti ile mahkemeye başvurulduğunda bu kısmi kesinleşme işleminin mahkeme tarafından zorunlu olarak yerine getirilmesi gerektiği ve bunun bir zorunluluk olduğu bilgisini aldık.
Mahkeme hakimi kesin bir tavırla kararı kesinleştirmeyeceğini, karşı tarafın açık bir kesinleştirme onayı olması gerektiğini belirterek idari işlemi gerçekleştirmiyor.
Bu durumda ne yapabiliriz? Mahkeme hakiminin keyfi olarak yerine getirmediği bu idari işlemi kesinleşmesini sağlamak için başvurabileceğimiz bir kanun yolu mevcut mudur? Hakimin bu işlemi yerine getirmemesinden dolayı sorumluluğu nedir? Yerine getirmesi için bir yaptırım yolu var mıdır?
Örnek olay yaşamış meslektaşım yaşadıklarını paylaşırsa sevinirim. Bir hakimin keyfi olarak bir gün önce yaparız dediği bir işlemi ertes gün yapamam demesi beni dehşete düşürdü. Bu işlemi gerçekleştirmemiş olması dahi hakimin tarafsızlığına gölge düşürdüğünden Yargıtay'dan dosyanın dönmesinden sonra hakimin reddi gerekçesi olabileceğini düşünüyorum? Bu konuda da görüş belirtirseniz sevinirim.
iyi çalışmalar dilerim.
|