24-11-2011, 15:37
|
#2
|
|
T.C. YARGITAY
4.Hukuk Dairesi
Esas: 2011/6586
Karar: 2011/8076
Karar Tarihi: 07.07.2011
ÖZET: Somut olayda, olay suç sayılan bir eylemden doğmadığına davacı olayı ve zararı olduğu tarihte öğrendiğine göre bir yıllık zamanaşımı süresi idare mahkemesinin kesinleşmiş kararının davacıya bildirim tarihinde değil de olay tarihinden işlemeye başlar. Olay tarihi ile dava ve ıslah tarihleri arasında bir yıllık zamanaşımı süresi dolduğundan davanın zamanaşımı nedeniyle reddi gerekir.
(818 S. K. m. 60)
Dava: Davacı vekili tarafından, davalı KOSKİ Genel Müdürlüğü aleyhine 11/08/2008 gününde verilen dilekçe ile davacının tarlasındaki ihata duvarlarının yıkılmasından kaynaklanan tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen 29/03/2011 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:
Karar: Dava, davacının tarlasındaki ihata duvarlarının davalı tarafından 1999 yılında Altınapa barajının mutlak koruma alanı içinde olduğundan bahisle kullanılamayacak şekilde yıkılarak imha edildiği, yıkımın haksız olduğunun idare mahkemesinin iptal kararı ile kesinleştiği iddiasına dayalı tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece istem kabul edilmiş, karar, davalı tarafından temyiz olunmuştur.
Dosya kapsamına göre olayın 06/07/1999 gününde meydana geldiği, eldeki davanın ise 11/08/2008 gününde açıldığı ve tazminat miktarının 08/03/2011 günlü ıslah dilekçesi ile arttırıldığı anlaşılmaktadır. Davalı davaya ve ıslaha karşı süresinde zamanaşımı def'inde bulunmuştur.
Borçlar Kanunu'nun 60/1. maddesinde öngörülen bir yıllık zamanaşımı süresi, zarara uğrayanın zararın varlığını ve zarar vereni öğrendiği günden itibaren işlemeye başlar. Olay suç sayılan bir eylemden doğmadığına davacı olayı ve zararı olduğu tarihte öğrendiğine göre bir yıllık zamanaşımı süresi idare mahkemesinin kesinleşmiş kararının davacıya bildirim tarihinde değil de olay tarihinden işlemeye başlar. Olay tarihi ile dava ve ıslah tarihleri arasında bir yıllık zamanaşımı süresi dolduğundan davanın zamanaşımı nedeniyle reddi gerekir. Mahkemenin bu yönü gözetmeden istemi kabul etmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine, 07.07.2011 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
|