Mesajı Okuyun
Old 16-11-2011, 15:00   #4
M.SERDAR DEMİRTAŞ

Ortada bir çek varken defter incelemesiyle borç ilişkisinin tespitinin hukuki olduğunu sanmıyorum.Ahmet Rahman Bey de mücerretlik ilkesinden bahsetmiş ; şayet çekin aradaki ticari ilişkiyle ilgili olmadığı yönünde savunma yapılırsa defter incelemesinin bir anlamının olmayacağını düşünüyorum.Ancak tâbi bu durum başta da belirttiğim üzere ortada bir çek olduğunda söz konusudur.Bence sorun takibe koyulan kağıdın kambiyo vasfına haiz olup olmadığıyla ilgili.Şayet bedel kısmında mesela 100 ABD yazıyorsa mezkur kağıdın çek vasfına haiz olamayacağını düşünüyorum ; çünkü bunun açılımı 100 Amerika Birleşik Devletleridir.( Şayet 100 ABD Doları yazılı değilse)Ancak sorun şu ki ; belirttiğinize göre kambiyo takibine İcra Hukuk Mahkemesinde itiraz etmemiş sadece menfi tespit davası açmışsınız.Şayet itiraz süresi geçip takip kesinleşirse çek vasfını taşımayan bir kağıt çek'e dönüşmüş olmayacak mı ?Bu arada elbette İcra Hukuk Mahkemesinin kararı maddi anlamda kesin hüküm değildir ama bu durumda menfi tespit davasında yukarıda belirttiğim şekilde yapılacak savunmanın ispat yükünü size çevireceği bir durum ortaya çıkacaktır.