Mesajı Okuyun
Old 16-11-2011, 12:24   #3
İlhan_ERDEN

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan allegria
İyi günler
Meslekte oldukça yeniyim.Elimde bir adli yardım dosyası mevcut.Mağdure cinsel saldırıya uğramış reşit değil ve zihinsel engelli.Sanıklar tutuklu yargılanıyor ve karar duruşması şubat ayında.Mağdurenin annesi manevi tazminat açmak istiyor.Birkaç sorum olacak;
1-Dava dilekçelerini cezaevine mi tebliğ ettireyim?
2-Dava sonuçlanıp tazminata hükmedildiğinde bunun tahsili nasıl olacak?Sanıklar hükümlü olduklarından dolayı tahsil işlemi için aileye mi yönelinecek ya da cezaevinden çıkmaları mı beklenecek?Bu konuda gerçekten hiçbir bilgim yok
3-Tazminat oranını neye göre belirlemeliyim?Tahsil imkanı da pek yok sanıkların maddi durumları olmadığından.Anne uçuk bir miktar istiyor.Ben nasıl bir miktar talep etsem bilemedim.
Şimdiden teşekkürler.

1-Dava dilekçesinin cezaevinde tebliği gerekir.
2-Tazminata hükmedildiğinde tahsili için ilamlı icra yolu ile, şayet kısıtlılık kararı da verilir ise İ.İ.K. md. 54 uyarınca işlem yapılır. Hükümlü-borçluların menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları üzerinden tahsil için çalışılır. Ailelerinin sorumluluğu (özel hükümler yok ise) olmayacağından ailelere yönelme gibi bir husus sözkonusu olmaz. Cezaevinden çıkmalarını beklemenin, (iddia edilen suç da nazara allınarak) süre bakımından bir katkısı olup olmayacağını somut olaya göre değerlendirmeniz gerekmekte olup böyle bir (bekleme gibi) mecburiyet de sözkonusu değildir.
3 -- Tazminat oranını belirlemek göreceli ve olaydan olaya farklılık gösteren bir durum.Tahsil imkanı da yok ise, dava masrafları da nazara alınarak, kabul imkanı mümkün gözükmeyen afaki rakamların talep edilmemesi gerekir. Tüm hususlarda ve özellikle de miktar konusunda müvekkil/müvekkillerden mutlaka yazılı belge almanızı öneririrm. Ayrıca, şahsi olarak aksini düşünmekle birlikte, manevi tazminat davalarının belirsiz alacak davası olduğu da tartışılmaktadır.
Başarılar.