Mesajı Okuyun
Old 16-11-2011, 12:23   #4
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan tolga doğan
Herkese iyi çalışmalar..

Müvekkilim yazlık evinin tadilatı için bir şahısla sözlü olarak anlaşıyor ve kendisi İstanbul'a döndükten sonra tadilat başlıyor. Tadilat devam ederken belediye ekipleri gelerek tadilatın ruhsatsız olduğundan inşaatı mühürlediklerine ilişkin tutanak tutmuşlar. (Tutanakta ustaların veya inşaattaki herhangi birinin imzaı bulunmamaktadır) ancak; bu durumdan müvekkilin herhangi bir aşamda haberi olmamıştır. Ustalar mühürleme işlemini müvekkile haber vermedikleri gibi inşaata devam etmişler ve nihayetinde müvekkil hakkında "Mühür Bozma" suçundan kamu davası açılmıştır.

Bu durumda müvekkilin mühürden haberi bile olmaması kaşısında nasıl bir yol izlemeliyiz.

Yargıtay kararlarına göre yüklenici ile iş sahibi arasında yazılı eser sözleşmesi varsa ve bu sözleşmede "cezai sorumluluğun" yükleniciye ait olacağı yazılmışsa ve mühür bozma suçuna iş sahibinin iştiraki kanıtlanamamışsa cezalandırılmayacaktır. Bu durumda yüklenici veya çalışanlar tanık olarak müvekkilinizin lehine ifade verirlerse müvekkiliniz ceza almaz. Onlar da "biz bilmiyoruz" derse, işiniz zor.

Tebligat konusunda yazılanlara Yargıtay katılmamaktadır. İmar yasası 32 inci maddesine göre ruhsatsız yapı mühürlenerek inşaatın durdurulacağı, durdurma zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılacağı belirlenmiştir.