Mesajı Okuyun
Old 14-11-2011, 10:23   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan erdal düzgün
müvekkile ait yemek fabrikasına ait olduğu idiası ile zehirlenme vakıaları isnadı ile göz altına alınmıştır.Müvekkilin zehirlenmelerin kendisine ait ürünlerden kaynaklanmadığı gerekçesi ile verdiği ifade ye rağmen yerel basın ticari itibarı tamamne oırtadan kaldıracak yayım yapmaktadır.Yayım yasağı getire bilir miyiz prosedürü nedir TEŞEKKÜRLER
Yayın yasağı uygulaması, alıntıladığım iki madde çerçevesinde değerlendirilmektedir:

5187 sayılı Basın Kanunu'nun 'Basın özgürlüğü' başlığı altında düzenlenen 3. maddesine göre; "Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir.
Basın özgürlüğünün kullanılması ancak demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak; başkalarının şöhret ve haklarının, toplum sağlığının ve ahlâkının, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, Devlet sırlarının açıklanmasının veya suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla sınırlanabilir."


Yine aynı kanunun, 'Yargıyı etkileme' başlıklı 19. maddesine göre; "Hazırlık soruşturmasının başlamasından takipsizlik kararı verilmesine veya kamu davasının açılmasına kadar geçen süre içerisinde, Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme işlemlerinin ve soruşturma ile ilgili diğer belgelerin içeriğini yayımlayan kimse, ikimilyar liradan ellimilyar liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır. Bu ceza, bölgesel süreli yayınlarda onmilyar liradan, yaygın süreli yayınlarda yirmimilyar liradan az olamaz.
Görülmekte olan bir dava kesin kararla sonuçlanıncaya kadar, bu dava ile ilgili hâkim veya mahkeme işlemleri hakkında mütalaa yayımlayan kişiler hakkında da birinci fıkrada yer alan cezalar uygulanır."


Belirttiğiniz yayınlara yasak getirilmesi için soruşturmanın devam etmekte olduğu yargı çevresindeki sulh ceza mahkemesine başvurulmalıdır diye düşünüyorum.