|
|
|
|
Öncelikle yasada bu konuda bir açıklık bulunmadığı için her icra dairesinde uygulama farklı oluyor. Ben bulunduğum yerdeki icra dairesine Yargıtay kararındaki olayla aynı şekildeki dosyamı harçsız yenilemek için başvurdum ama müdür yardımcısı harçsız yenileyemeyeceğimi istersem şikayet edebileceğimi söyledi. İyice araştırmadan şikayet yoluna gitmek istemiyorum ama bulunduğum adliyedeki bütün icra dairelerinde uygulama düşen bütün dosyalardan harç alınarak yenilenmesi yönünde. Şikayet yoluna gidip lehime bir sonuç alabilirsem uygulamanın da değişebileceği kanaatindeyim. İcra müdürlerinin söylediği tek şey taşınmaz haczinden sonra en geç 3 yıl içinde (2 yıl haczin düşme süresi + yeniden işlemeye başlayan 1 yıllık haciz isteme hakkının düşme süresi ) yenileme isteseydim harçsız yenilemenin bir ihtimal olabileceği yönünde. Bu konudaki hiçbir Yargıtay kararında böyle bir süreden bahsedilmiyor. Bu konuda bilgisi olan varsa ve paylaşabilirse sevinirim. İyi çalışmalar.
|
|
 |
|
 |
|
YARGITAY 12.HUKUK DAİRESİ 2009/28683 ESAS, 2010/10727 KARAR 29.04.2010 TARİH - Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Alacaklının haciz isteme hakkı, bir yıllık süreye tabidir. Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir yıl geçmekle düşer. (İİK'nun 78/2.C.1.)
Alacaklı, bir yıllık süresi (İİK'nun 78/2. md.)
içinde haciz talebinde bulunmaz veya (bir yıl içinde yaptığı)
haciz talebini geri alıp da, bu (aynı)
bir yıllık süre içinde yeniden haciz talebinde bulunmaz ise, takip dosyası işlemden kaldırılır. ( m. 78/4 y. m. 101/2)
Bu halde takip dosyası yalnız işlemden kaldırılır; yoksa icra takibi düşmez. Yani icra takibi derdest kalmakta devam eder. Bu halde yenileme talebinde bulunmak suretiyle aynı takip dosyasında haciz isteyebilir. (m. 78/5) Alacaklı, bir yıllık süresi içinde haciz talebinde bulunmuş ise, aynı bir yıllık süre içinde haciz uygulanamamış olması, haciz isteme hakkının düşmesini ve dolayısıyla takip dosyasının işlemden kaldırılmasını gerektirmez.
Somut olayda borçluya kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile yapılan takipte 163 örnek ödeme emrinin 18/05/2005 tarihinde tebliğ edildiği, tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde 31/10/2005 tarihinde haciz istendiğinden borçluya yenileme tebliğine ve yenileme harcı alınmasına gerek yoktur. Açıklanan nedenlerle mahkemece şikayetin kabulü yerine yazılı gerekçe ile reddine dair karar verilmesi isabetsizdir.
SONUÇ: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca
(BOZULMASINA), 29.04.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.