Mesajı Okuyun
Old 10-11-2011, 17:10   #4
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan gülnihal çevik
Müvekkil, kiracı olduğu dükkanın kira bedelini ödeyemediği için mal sahibine senet düzenlemiştir. Ancak senet bedellerini de ödeyememiştir. Toplam borcu 40 bin TL olmuştur. Borçlu kalmamak için 40 bin TL eden otomobilini mal sahibine teklif eder.

Otomobil müvekkilin eşi adına kayıtlı olup, mal sahibinin yanında çalışan B kişisine noterden devri yapılır. Klasik noter metni "satış bedelini aldım şeklinde elbette".

Aradan 1 ay geçince kira bedeli için verilen senetlerden 2 tanesi (15 bin TL) eden müvekkil aleyhine icraya konulur.
Müvekkil, arabayı verirken protokol yapmadığı gibi, senetlerini de geri almamış. Aracı satan eşi, senetler kendisi adına idi.

Şu an borçlu olmadığı bir icra takibi ile karşı karşıya. ne yapabiliriz?

İyiniyeti süistimalden suç duyurusunda bulunmak işe yarar mı? Noter katibi bedelin alınmamış olduğu konusunda tanıklık edebileceğini beyan etti. İşe yarar mı?

Vereceğiniz cevaplar için çok teşekkürler, iyi çalışmalar.

Birden fazla aleyhinize durum var:

1. Senet borcu ister parayla, ister arabayla ödenmiş olsun, hem hukuk kuralları hem de hayat kuralları, borçlunun senet aslını almasını emrederdi! Bunu yapmayan borçlunun, iddası dinlenmez.

2. Noter devir senedinde satış bedelini eksiksiz aldım diyen kişi, kural olarak parayı almıştır. Aksi tanık ile ispatlanamaz. Kaldı ki tanık, bedelin Noter huzurnda verilmediğini ancak belirtebilir. Oysa bedel dışarda da verilmiş olabilir. Noterde düzenleme şeklinde yapılan işlemelrin ancak sahteliği iddia edilebilir.

3. Kira ve senet borçlusu ile, kira ve senet alacaklısı aynı kişiler olmasına rağmen, aracı devredenle devralan başka kişilerdir.

Özetle, bu davayı almanızı önermem.