Mesajı Okuyun
Old 04-11-2011, 13:17   #2
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.tugba
Merhaba Arkadaşlar;
Kıymet takdir raporuna itiraz konulu bir dava açtım. Dava açıldıktan sonra 7 gün içinde keşif harcı ve bilirkişi ücretinin yatırılması gerektiğini bilmeme rağmen yeni usul kanununa göre dava açılırken söz konusu masraflarında ödendiğini düşündüm. Bu nedenle dava açıldıktan sonra mahkeme kalemine gitmedim. Aradan 9 gün geçti. Bugün duruşma gününü almaya ve eksik birşey varsa tamamlamaya gittim ancak 7 günlük süreyi kaçırdığım için davamın red olabileceğini söylediler. Hakim ile görüştüm. Diğer hakimlerle görüşüp kararını açıklayacağını söyledi. Bunu yapan tek ben değilim. Benim gibi düşünüp yeni usul kanununun kurbanı olan birçok meslektaşım olduğunu bekleyen dosyalardan anladım.
Bu arada gider avansı olarak sadece 110.00 TL almışlar. Herhangi bir bilirkişi ücreti falan kesilmemiş. Hakim "usulde değişiklik yapıldı İcra iflas kanununda yapılmadı ki İcra prosedürü eskisi gibi devam eder" dedi. Yeni usule göre delillerde bilirkişi ve tanık demiş isek bunların masrafı peşin alınırken bu dava neden ayrı tutuluyor anlamadım.
Ben şimdi mahkemeye bir beyanda bulunmak istiyorum. Ama örnek olarak diğer kanunlarda yazılı olduğu halde usul ile değişen uygulamaları yazmak istiyorum. Aklıma sınırlı sayıda şeyler geliyor. Bana yardımcı olurmusunuz.

Sayın meslektaşım,
Kıymet takdirine ilişkin şikayetlerde yeniden kıymet takdiri yapılması için gerekli gider ve bilirkişi ücretlerinin şikayet tarihinden yedi gün içerisinde mahkeme veznesine yatırılma zorunluluğu İİK 128/a maddesinden kaynaklandığından, konunun HMK ile bir ilgisi bulunmamaktadır.
Bu giderler yatırılmadı ise aynı madde uyarınca şikayet reddedilecektir.

Alıntı:
İİK Madde 128/a:
Kıymet takdirinin tebliğ edildiği ilgililer, raporun tebliğinden itibaren yedi gün içinde raporu düzenleten icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra mahkemesinde *2* şikayette bulunabilirler. Şikayet tarihinden itibaren yedi gün içinde gerekli masraf ve ücretin mahkeme veznesine yatırılması halinde yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılabilir; aksi halde başka bir işleme gerek olmaksızın şikayet kesin olarak reddedilir.