Sayın vla,
|
|
|
|
Öncelikle herkese kolay gelsin,
Kamu ihalelerinde yaklaşık maliyetin kurum tarafından hesaplanması esastır. Ama özel statüdeki işlerde yaklaşık maliyet hesaplanamıyorsa dışarıdan birkaç firmadan fiyat teklifi istenebiliyor (en az üç firmadan). Ve buna göre bir yaklaşık maliyet bulunup ona göre ihaleye çıkılabiliyor. Bu fiyat teklifi veren firmalar ihalelere katılabilir mi katılamaz mı?
Kanunda açıkça (11/f) "İhale konusu işin danışmanlık hizmetlerini yapan yükleniciler bu işin ihalesine katılamazlar" denmekte. Ayrıca bu durum ihale mantığına ve iyiniyete de açıkça aykırı fakat bu konu ile ilgili uygulamada herhangi bir karar bulabilmiş değilim.
Şimdiden teşekkürler.
|
|
 |
|
 |
|
4734 S.K. m.11/2: "İhale konusu
işin danışmanlık hizmetlerini yapan yükleniciler bu işin ihalesine katılamazlar. Aynı şekilde, ihale konusu işin yüklenicileri de o işin danışmanlık hizmeti ihalelerine katılamazlar. Bu yasaklar, bunların ortaklık ve yönetim ilişkisi olan şirketleri ile bu şirketlerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketleri için de geçerlidir."
Madde Gerekçesinden: "...İhaleye katılacak istekliler arasında eşitlik ve rekabeti sağlamak ve ihaleye fesat karıştırılmasını önlemek üzere; ihale konusu işin danışmanlık hizmetlerini yapan yüklenicilerin o işin ihalesine katılması ve ihale konusu işin yüklenicilerinin o işin danışmanlık hizmeti ihalelerine katılması engellenmiştir..."
4734 S.K. m.4: "...
Danışman: Danışmanlık yapan, bilgi ve deneyimini idarenin yararı için kullanan, danışmanlığını yaptığı işin yüklenicileri ile hiçbir organik bağ içinde bulunmayan, idareden danışmanlık hizmeti karşılığı dışında hiçbir kazanç sağlamayan ve danışmanlık hizmetlerini veren hizmet sunucularını,...ifade eder."
4734 S.K. (Danışmanlık Hizmetleri) m.48: "Mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, her ölçekte imar planı, imar uygulama, ÇED raporu hazırlanması, plan, yazılım geliştirme, tasarım, teknik şartname hazırlanması, denetim ve kontrolörlük gibi teknik, mali, hukuki veya benzeri alanlardaki hizmetler, danışmanlık hizmet sunucularından alınır.
Danışmanlık hizmetleri, bu bölümde yer alan hükümlere uygun olarak sadece belli istekliler arasında ihale usulü ile ihale edilir. Ancak yaklaşık maliyeti 13 üncü maddenin (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının altında kalan danışmanlık hizmetleri, hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilebilir"
4734 S.K. m.13/b-2: " Yaklaşık maliyeti 76.291,- TL ile 152.588,- TL arasında olan mal veya hizmet alımları ile 132.311,- TL ile 1.271.609,- TL arasında olan yapım işlerinin ihalesi, ihale tarihinden en az ondört gün önce “Kamu İhale Bülteninde” ve işin yapılacağı yerde çıkan gazetelerin birinde,..."
Yukarıdaki maddeler hep birlikte değerlendirildiğinde: 48.maddede sayılan işler danışmanlık hizmeti kapsamındadır (istisnai m.13/b-2 düzenlemesi de m.48'deki ihale usulü ile gerçekleştirilmese de danışmanlık hizmeti olarak kabul edilmektedir).
Kanun'un 11.maddesinde belirlenen ihaleye katılma engeli açısından değerlendirme yapıldığında; 48. maddede sayılan hizmeti verenlerin, hizmet verdikleri işin ihalesine de katılamayacakları neticesine varırız. Bu meyanda (mes: yapım işinde) yaklaşık maliyet tespiti danışmanlık hizmetini veren kişiler, o işin ihalesine katılamazlar.
Katılırsa: 4734 S.K. m.11/son: "Bu yasaklara rağmen ihaleye katılan istekliler ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Ayrıca, bu durumun tekliflerin değerlendirmesi aşamasında tespit edilememesi nedeniyle bunlardan biri üzerine ihale yapılmışsa, teminatı gelir kaydedilerek ihale iptal edilir."
ve örn: yapım işinde:
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m.14: "
Yaklaşık maliyetin tespiti çalışmalarına katılan veya bu bilgiye sahip olan kişiler ihale sonuçlanıncaya kadar yaklaşık maliyetin gizliliğini korumak zorundadır. Bu gizlilik esasını ihlal edenler hakkında 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 61 inci maddesinde belirtilen yaptırımlar uygulanır."
4734 S.K. m.61: " Bu Kanunun uygulanmasında görevliler ile danışmanlık hizmeti sunanlar; ihale süreci ile ilgili bütün işlemlere, isteklilerin iş ve işlemleri ile tekliflerin teknik ve mali yönlerine ilişkin olarak gizli kalması gereken bilgi ve belgelerle işin yaklaşık maliyetini ifşa edemezler, kendilerinin veya üçüncü şahısların yararına kullanamazlar. Aksine hareket edenler hakkında ilgisine göre 58
(ihalelere katılmaktan yasaklama) ve 60 ıncı (
Görevlilerin Ceza Sorumluluğu) maddelerde belirtilen müeyyideler uygulanır."
P.S: Sayın Akçay'ın verdiği karar örneği, danışmanlık hizmetine ilişkin değildir; ilgilinin, hakkında yasaklama kararı olmasına rağmen ihaleye katılımının değerlendirilmesine yöneliktir.
Saygılar...