Mesajı Okuyun
Old 02-11-2011, 12:19   #8
Av. İbrahim YİĞİT

Alıntı:
Yazan Adli Tip
Bunun dışında ise, ikramiye ya da yardım olarak yapılan ödemeler, boşta geçen süre ücretinde dikkate alınır, ancak işe başkatmama tazminatında dikkata alınmaz diye biliyorum.

Niyedir bilmiyorum ama yine muhalif damarım kabardı

İşe başlatmama tazminatının brüt ücret üzerinden hesaplanacağı bilinmektedir. Çünkü gelir vergisi ve damga vergisi yükü davacı işçidedir.

Bu durumda brüt ücret kavramı nedir?

32. maddenin ilk fıkrasında yazılı ücret tanımı dar anlamda ücrettir. " .. bir iş karşılığında .. "

Brüt ücret ise, bu dar anlamdaki ücreti, geniş anlamdaki ücrete, brüt ücrete dönüştüren, yükselten ücret eklerinin ilavesidir.

Düşünceme göre, işveren tarafından " sürekli olarak " aynı koşullarda yaptığı ikramiye ödemelerinin, işçilerinin de sessiz kalarak örtülü kabullerinin, sonunda bu ikramiye ödemelerini, iş sözleşmesi hükmü, işyeri uygulaması ya da çalışma koşulu, artık adına ne derseniz öyle adlandırın, haline getireceği düşünülmelidir. Yani ücret eki olan ve süreklilik halinde ödenen ikramiyenin, ücrete bölünerek eklenmesi gerektiği ve bu şekilde işe başlatmama tazminatına dahil edilmesi gerektiğini söylersem, işveren vekillerinden sitem görür müyüm