|
|
|
|
Syn Ekici meslekte çok yeni olmam itibarıyla anlaşmalı boşanma usulünün nasıl işlediğini öğrenmek isterim. Protokol de herhangi bir tarafın kendisini avukatla temsili yeterli mi? Karşı tarafında avukatla temsili hususunda zorunluluk var mı? Teşekkürler
|
|
 |
|
 |
|
Sayın ERGİN'in de ifade ettiği gibi avukat olmaksızın dava açmak mümkün, zira yargı sistemimizde avukatla temsil zorunluğuğu bulunmamaktadır. (Örneğin Almanya'da boşanma davalarında avukatla temsil zorunluluğu var)
Ancak önemli bir noktayı ifade etmekte yarar görüyorum: Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için MK 166/3 düzenlemesi uyarınca mahkemeye başvuru tarihinde en az 1 yıl evli olma şartı bulunmaktadır.
İlk mesajımda değindiğim 31. 10.2011 tarihindeki anlaşmalı boşanma duruşmasında kendilerini avukatla temsil ettirmeyi tercih etmemiş olan bir çift, 1 yıl şartı gerçekleşmediğinden anlaşmalı olarak boşanamadılar. Hakim, nadiren de olsa kimi meslektaşlarımızın bu tür bir hataya düşebildiğini söyledi.
Çok da güzel bir ifade tarzıyla bu durumu izah etmeye çalışsa da hakim, boşanmak üzere gelen çifte 1 yıl evli kalma şartını anlatamayınca devreye girdim

ve medyada sıkça rastladığımız "3 gün önce evlendiler, tek celsede boşandılar" şeklindeki haberlerden etkilendikleri için anlamamalarının normal olduğunu söyledi,m. Çift, evet efendim biz de öyle düşünmüştük diyerek beni teyit etti.
Kısacası, avukatla temsil zorunluluğu bulunmamakla birlikte, ciddi hak kaybının yaşanabileceği dava ve takiplerde (bana göre profesyonel destek alınmayan tüm dava ve takiplerde ciddi hak kaybı yaşanabilir) vatandaş kendi eliyle mağdur olmaktadır. İş işten geçtikten sonra büromuza gelen çok sayıda vatandaşa şahit olmaktayız.
Saygılarımla..