Konu
:
Dur ikazlarına uymayan araca ateş açılması
Mesajı Okuyun
28-10-2011, 12:36
#
12
üye31284
Alıntı:
Yazan
Av.Mehmet Salih BAYOĞLU
Sayın Uyanıkoğlu ve sayın Güntay öncelikle değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.
Araçtan otuz adet uzun namlulu silah ve tabanca mermisi çıkarılıyor.Aynı yerde bir başka olayda başka bir kaçakçı kurulan barikatla ve lastiklerine ateş edilerek durduruluyor.Yine sigara kaçakçısı aynı ekipler yakalıyor.Belki olayın gece vakti gerçekleşmesi sizin sapma konusunu destekleyebilir fakat ekipler profesyonel.Gece atış talim raporlarını isteyeceğiz elbette.
Masumiyet karinesini de gözardı etmemek gerektiğini düşünüyorum.
Şu hususu tekrar belirtmek istiyorum.Araç yolu kesen ekipleri görünce yavaşlıyor fakat süratinden dolayı tam duramıyor yolun kenarına savruluyor.Ekiplerde herhangi maddi ve bedeni bir zarar meydana gelmiyor.
Sayın meslketaşlarım bu olay Asliye Hukuk mahkemesinde haksız fiil olarak mı, İdari Yargıda tam yargı davası ile değerlendirmek mi gerekir?
Saygılarımla.
Her türlü idari eylem ve işlemler ile idarenin sorumlu olduğu diğer sebeplerin yol açtığı (kusursuz sorumluluk dahil) vücut bütünlüğünün kısmen veya tamamen yitirilmesine yahut kişinin ölümüne bağlı maddi ve manevi zararların tazminine ilişkin davalarda yeni kanuna (md. 3) göre asliye hukuk yetkili olacaktır. Eskiye göre büyük kısmında idari yargı görevli idi. İş mahkemelerinin görevleri ile ilgili kanun hükmü saklı tutulmuştur. İdari eylem ve işlemler ile diğer sebeplerin yol açtığı vücut bütünlüğü dışındaki malvarlığına ilişkin zararlar madde kapsamına alınmadığından bunlarla ilgili idari yargı görevli olacaktır. Ancak,
hem malvarlığına hem de vücut bütünlüğüne yönelik zararlarda, mevcut düzenlemeye göre malvarlığı ile ilgili zararlarda idari yargı vücut bütünlüğünde adli yargı görevli olacak,
bu da aynı konuda farklı yargı kararlarına yol açabilecektir. Adli yargı mercileri aynı idari işlem ya da eylemle ilgili idari yargı mercilerinin kusurlu bulmazken, idari yargı mercileri kusurlu bulabilecek ya da aksi söz konusu olabilecektir. Böyle bir durumun sakıncalarından kaçınmak için ya adli yargının görev alanına vücut bütünlüğünün dışındaki zararlar da dahil edilecek ya da ara bir çözüm olarak sadece her iki zararın gerçekleştiği durumlarda adli yargı görevli kılınacak şekilde yasal düzenleme yapılacaktır. İdarenin tazminat sorumluluğu ile ilgili farklı yargı kollarından farklı yargı içtihatlarının önlenmesi ve hukuki birliğim sağlanması, dolayısıyla yargıya güvenin sağlanması, idarenin de yargı içtihatları doğrultusunda kendine yönelik tedbirleri alabilmesi için ilk çözüm yolunun benimsenmesi suretiyle yasal düzenleme yapılması daha uygun olacaktır. Aksi takdirde yargının verdiği karalarla içinde bulunduğu toplum ve düzeni geliştirme işlevinden de yoksun kalınacaktır.
Kaynak:
http://www.ankahukuk.com/index.php?o...1ndaki-farklar
üye31284
Üye Kimliği
üye31284 İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın