Mesajı Okuyun
Old 27-10-2011, 08:31   #9
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Değerli meslektaşlarım, teşekkürlerimle birlikte mesajlarınızı bir arada yanıtlamak istedim:
Alıntı:
Yazan Av.Ömer Güntay
Sayın Meslektaşım,

İdari yargıdaki bir davaya ilişkin olarak adli yargıda ihtiyati tedbir kararı verilemez. Ancak bu kural idari yargının "yargılama konusu ve yetkisi ile" alakalı olarak yorumlanmalıdır. O yargılamayı akim bırakacak, müdahale edecek şekilde tedbir kararı verilemez. Örneğin,idare tarafından alınmış olan yıkma kararına karşı, yürütmenin durdurulması isteminin reddi üzerine, adli yargı kararı ile ihtiyati tedbir kararı verilemez .

Bu duruma göre, bahsettiğiniz olayın bu ilkeye ilişmediğini düşündüğümden, açılacak asıl dava malvarlığına ilişkin olacağından, Asliye hukuk mahkemesinden ihtiyati tedbir istenebileceği görüşündeyim.

Saygılarımla.
Evet, ilkesel olarak halihazırda devam etmekte olan bir idari davaya konu olan taşınmaza ilişkin adli yargıda tedbir kararı verilememesi gerekir. Tedbir kararının verilmesinde somut durumda olduğu gibi hukuki yarar mevcut ve devri engelleyecek başka herhangi bir yol da yok ise, adli yargıya tedbir için başvurulabilir diye düşünüyorum ve bu anlamda görüşünüze katılıyorum.
Alıntı:
Yazan Av. Caner Arıcı
Davaya konu taşınmazın üçüncü kişilere devredilmesi, "idare mahkemesinin idarenin haksız imar uygulamasına ilişkin kararı" nın idare tarafından yerine getirilmesini etkiler mi ki?
Dava 5-6 yıldır devam etmekte ve davacıyı yıpratacak dereceye varmış durumda. Temyizen incelemede de lehine sonuçlanmasına rağmen şimdi de belediyenin karar düzeltme başvurusu nedeniyle bekleme durumu söz konusu, muhtemelen yine onanacak. Ancak, kendine ait olduğu yargı kararıyla tescillenmek üzere olmasına rağmen taşınmazı haksız olarak iktisap eden şahıs bir başkasına, o da bir başkasına satış gerçekleştirince, bu devirlerin de iptali için o şahıslarla hukuki mücadeleye girmek istemiyor.
Alıntı:
Yazan Av. Hulusi Metin
Sayın EKİCİ,

1.Davanın konusu = Belediyenin haksız imar uygulamasına ilişkin açılmış bulunan idari dava

2.Tarafları= ?

3.Mevzuat:
2577 s. İdari Yargılama Usulü Kanunu
HMK. İle Vergi Usul Kanununun Uygulanacağı Haller
MADDE 31 - ...

Yürütmenin Durdurulması
MADDE 27 -

2.Danıştay veya idarî mahkemeler, idarî işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idarî işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler

4.Soru: Kim, hangi sıfatla, kime karşı, hangi gerekçeyle i.tedbir talep edecek ki... Görevli mahkemeyi bulalım

Saygılarımla
1. Davanın Konusu:.....Belediye Başkanlığı'nın ... tarih ve .... sayılı encümen kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açılmış. Encümen kararı, İmar Kanunu'nun 18. maddesine istinaden (D.O.P.) belediye tarafından davacıya ait taşınmazın bir kısmının imar uygulamasına tabi bırakılmasıeklinde olup, sonrasında, 18/3'de belirtilen "(Değişik fıkra: 03/12/2003 - 5006 S.K./1. md.) Düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol gibi umumi hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamaz." düzenlemesine aykırı şekilde üçüncü şahıslara devri gerçekleşmiş. (Üçüncü şahıslar, taşınmaz üzerinde bina inşa ettiklerinden belediyenin imar uygulaması neticesinde taşınmazlarının bulunduğu yerleri belediyeden satın almışlar)Açıkça hukuka/kanuna aykırılık mevcut.

2.Davacı: Taşınmaz malik, Davalı: .....Belediye Başkanlığı

3.İmar Kanunu 31. maddeye göre HMK uyarınca sanki ihtiyati tedbire ilişkin dava açılabilirmiş izlenimi uyandı bende..

4.Davacı, taşınmazın üçüncü şahıslara devrinin önlenmesi amaçlı ihtiyati tedbir talebinde bulunmak istemektedir.

Saygılarımla..