|
|
|
|
Terddütleri gidermek için, A ve B her biri 1/2 pay oranında
ve müşterek mülkiyet halinde 38 dekarlık bir arazinin maliki bulunmaktadırlar. Bu durumda A' nın payı 19 dekara tekabül etmekte olup, 20 dekardan azdır.
Şimdi A bu 1/2 payını Tapuda C'ye satış yoluyla temlik edebilecek mi, edemeyecek mi? Bunun açık ve net cevabı nedir. Saygılarımla...
|
|
 |
|
 |
|
Yasanın ilgili maddesinde
"BÖLÜNEMEZ BÜYÜKLÜKTEKİ tarım arazilerinin mirasa konu olmaları ve üzerlerinde her ne şekilde gerçekleşmiş olursa olsun birlikte mülkiyetin mevcut olması durumunda, bu araziler ifraz edilemez, payları üçüncü şahıslara satılamaz, devredilemez veya rehnedilemez." ve,
"Tarım arazileri BU BÜYÜKLÜKLERİN ALTINDA ifraz edilemez, BÖLÜNEMEZ veya küçük parsellere ayrılamaz." deniliyor.
"BÖLÜNEMEZ BÜYÜKLÜK" nedir? Ben
"BÖLÜNEMEZ BÜYÜKLÜK" deyimini,
"mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde" 2 HEKTAR (yani 20 dönüm) olarak anlıyorum!..
Bu durumda, yüzölçümü 20 dönümden az olan yerlerde hangi sebeple olursa olsun "BİRLİKTE MÜLKİYET" söz konusu ise, 3. kişilere hisse devredilemez, ..., ..." anlamını çıkarabiliriz diye düşünüyorum!..
Ancak, eğer bahsettiğiniz gibi, bu sınıfa giren ve
"BÖLÜNEMEZ BÜYÜKLÜK OLAN 20 DÖNÜM" den daha fazla alana sahip olan 38 hektarlık bir arazi söz konusu olduğunda ise; 3. kişiye de iradi olarak devir yapılabilir, buna bir engel yoktur diye düşünüyorum!..
Umarım yanlış yorumlamıyorumdur

Konuyla ilgili katkıları bekliyoruuuuzzz